Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 131

Stiati ca... un crocodil poate ...

Stiati ca ...  un crocodil poate trai pana la 71 de ani, desi au fost cazuri in care crocodilii au trait si peste 100 de ani? Cel mai batran crocodil avea 115 ani cand a murit si se afla la o Gradina Zoologica din Rusia. Cele mai periculoase specii de crocodile, pentru om, sunt cei de apa sarata si crocodilii de Nil, acestia ucigand sute de oameni in fiecare an in Asia si Africa. Aligatorii americani sunt mai putin agresivi si rareori ataca omul fara sa fie provocati.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 521 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... sezonul de imperechere ...

Stiati ca ...  sezonul de imperechere al crocodililor are loc din ianuarie pana in mai? Masculii ating maturitatea sexuala cand ating lungimea de 3 metri, iar femelele ating maturitatea sexuala cand ajung la lungimea de 2-2,5 metri. In conditii normale, atat masculii cat si femelele ating acele lungimi la varsta de 10 ani. In timpul sezonului de imperechere, masculii atrag femelele mugind, batand apa cu botul, scotand apa prin nari si prin diverse sunete pe care le scot. Cei care au cel mai mult succes la femele sunt cei mai mari dintre crocodilii din acea populatie. Dupa ce s-au imperecheat, femela face intre 20 si 40 de oua pe care le depune intr-un cuib aflat pe malul apei. Aceasta acopera cuibul cu frunze si alte plante. Putrezind, vegetatia asigura oualelor caldura si le tine umezeala. Temperatura de incubatie a oualelor este intre 28 si 32 de grade Celsius, iar durata este de 70-80 de zile. Femela pazeste cuibul pana cand puii ies din oua. Cand puii ies din oua, femela ii duce imediat in apa, unde acestia incep sa se hraneasca cu crabi, creveti si insecte. De obicei, jumatate din pui nu supravietuiesc in primul an datorita pradatorilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 522 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... crocodilul este un ...

Stiati ca ...  crocodilul este un vanator care isi pandeste prada, indiferent ca e vorba de pesti din apa sau animale care vin sa se adape? Cand e vorba de mamifere, acesta asteapta in apa pana cand animalul se apropie sa se adape, apoi sare brusc si se repede asupra sa. Acesta trage animalul in apa si se roteste de cateva ori cu el in gura. Deoarece sunt pradatori cu sange rece, crocodilii pot supravietui perioade lungi fara hrana, si rareori au nevoie sa vaneze. Crocodilii sunt cei mai buni pradatori in mediul lor si s-au intalnit cazuri in care unele specii au atacat si au omorat rechini. Dieta crocodililor consta in special in pesti, reptile, mamifere, cateodata si nevertebrate ca moluste si crustacee.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 523 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... varsta unui crocodil ...

Stiati ca ...  varsta unui crocodil este destul de greu de identificat, insa exista cateva tehnici care le permit cercetatorilor sa ghiceasca cu aproximatie? Metoda cea mai des folosita este aceea de a masura cresterea inelelor lamelare din oase si dinti, fiecare inel corespunzand unei schimbari in rata cresterii, care de obicei se intampla o singura data pe an intre sezonul uscat si cel umed.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 524 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 128 129 130

131

132 133 134 »
«

»