´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 135

Stiati ca... delfinii sunt prezenti ...

Stiati ca ...  delfinii sunt prezenti in mitologiile multor popoare, grecii antici, in mod deosebit, avand un adevarat cult pentru acest mamifer marin? Una dintre cele mai vechi fresce infatisand delfini, din secolul al XV-lea i.Hr., se afla in sala palatului reginei din Knossos (Creta). Ei sunt reprezentati, de asemenea, in mozaicuri, pe monede, bijuterii, vase sau statuete. Potrivit legendelor, delfinul era animalul favorit al zeului marii, Poseidon, iar in Corint, este emblema orasului. In mitologia hindusa, delfinul de apa dulce era un avatar al zeului fluviului Gange, iar despre delfinii roz, din bazinul Amazonului, se spune ca erau capabili sa se transforme in oameni si chiar puteau sa seduca tinerele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 537 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cele mai multe ...

Stiati ca ...  cele mai multe specii de delfin traiesc in comunitate? Cand unul dintre ei, de exemplu, descopera un banc de pesti, o buna sursa de hrana, el avertizeaza restul grupului, pentru a actiona impreuna. Uneori, delfinii se pot asocia rechinilor sau grupurilor de ton, pentru a vana laolalta, cu mai multe sanse de reusita. De asemenea, cand o femela se duce sa caute hrana, ea isi lasa puiul in grija altor mame-delfin. Delfinii masculi, la randul lor, formeaza grupuri care raman stabile zeci de ani, sunt solidari si cand cauta hrana si cand isi cauta partenere, iar in "timpul liber" exerseaza sincron sarituri, respiratie, deplasari in apa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 538 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... constiinta de sine ...

Stiati ca ...  constiinta de sine pare a fi o caracteristica a fiintei umane? Cu toate acestea, delfinii au trecut testul oglinzii. Li s-au aratat unor delfini imagini ale lor, in oglinda, in timp real, altele inregistrate si imagini ale altor delfini, indiciul ca s-au recunoscut fiind faptul ca au aratat o atentie sporita altor delfini decat propriei imagini.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 539 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cercetarile stiintifice au ...

Stiati ca ...  cercetarile stiintifice au aratat ca delfinii si balenele au caracteristici care definesc, in general, o "persoana" si, nu numai ca pot face diverse lucruri, cu un grad mare de complexitate, dar pot reactiona si creativ? Astfel, s-a observat ca doi delfini, de la un centru de cercetare, au inteles foarte repede ca primeau recompense (pesti), atunci cand faceau salturi pe care ingrijitorii nu le mai vazusera pana atunci, delfinii devenind din ce in ce mai creativi. Mai mult, la "Marine Mammal Studies Institut", din Mississippi, delfinii au fost invatati ca pot sa isi pastreze curat bazinul, daca recupereaza diverse deseuri aruncate in apa si le duc ingrijitorului, care le oferea, pentru fiecare gest de felul acesta, cate un peste. Unul dintre delfini (botezat Kelly) a gasit imediat o metoda de a obtine mai mult peste, ascunzand o pubela din apa sub o stanca din adancul bazinului si s-a "gandit" sa aduca de acolo deseurile, unul cate unul, astfel incat sa primeasca recompensa pentru fiecare obiect si nu doar odata pentru pubela intreaga.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 540 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 132 133 134

135

136 137 138 »
«

»