´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 136

Stiati ca... delfinii pot sa ...

Stiati ca ...  delfinii pot sa inteleaga limbajul semnelor venite din partea oamenilor si chiar cuvinte si enunturi de baza, precum "Atinge mingea cu coada si apoi executa o saritura"? In prezenta oamenilor, delfinii ajung sa se familiarizeze cu frecventele foarte joase ale vorbirii umane si sa le imite.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 541 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... delfinii pot sa ...

Stiati ca ...  delfinii pot "sa rezolve" probleme de matematica, ceea ce i-a facut pe specialisti sa reevalueze inteligenta acestor mamifere? Un studiu recent releva ca delfinii sunt capabili sa distinga numerele, dar nu este clar daca aceasta capacitate trebuie pusa pe predispozitia lor inegalabila de a imita. John Cunningham Lilly, medic, pasionat de studiul cetaceelor (delfini, balene), a aratat ca un delfin neantrenat invata mult mai repede decat o maimuta, ca ii este de ajuns sa vada o singura data o demonstratie, pentru a o reproduce, in timp ce o maimuta trebuie sa faca nenumarate incercari, pentru a ajunge la acelasi rezultat. Unul dintre jocurile preferate ale delfinilor este sa creeze vartejuri in apa, prin inotul repetat in cerc, dupa care se opresc brusc, pentru ca aerul sa patrunda in cercurile respective, dupa care admira, cu placere, creatiile lor, scotand sunete caracteristice. La fel de mult le place sa inoate taind valurile, in miscari caracteristice surferilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 542 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... delfinii sunt cei ...

Stiati ca ...  delfinii sunt cei mai "vorbareti", emitand tot felul de sunete, cu ajutorul unor saci cu aer aflati in jurul foselor nazale si care comunica intre ei prin niste pereti foarte fini? Cand muschii imping aerul dintr-un sac in celalalt, peretii respectivi vibreaza, emitand ultrasunete, cu diferite frecvente. Pentru a le dirija in directia dorita, delfinul se foloseste de melonul din frunte, un fel de "casca" de grasime, care, impreuna cu osul frontal, formeaza o proeminenta, care ii permite scrutarea orizontului. Pentru a comunica intre ei, delfinii scot sunete cu o frecventa de 10-400 Hz, iar pentru depistarea obiectelor din jur, sunetele au frecventa cuprinsa intre 700-300 000 Hz. Fluieraturile prelungi au rolul de a mentine coeziunea grupului, in timp ce suieraturile mai scurte, ca niste aplauze, insotite de inchiderea repetata si rapida a gurii, sunt semnale de avertizare. In momentul in care sunt capturati, delfinii emit semnale scurte, cu o frecventa de 14 000 de Hz, la intervale de cateva zecimi de secunda.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 543 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... studiile facute de-a ...

Stiati ca ...  studiile facute de-a lungul timpului au evidentiat ca delfinul se situeaza indata dupa om, din punctul de vedere al inteligentei, masuratorile fiind facute pe baza "coeficientului de encefalizare", adica raportul dintre masa encefalului (creierul) si cea a corpului? In ordine descrescatoare, acest coeficient este, la om, de 7,44, la delfin - 5,31, la cimpanzeu - 2,49, la elefant - 1,87, la balene - 1,76, la caine - 1,17 etc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 544 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 133 134 135

136

137 138 139 »
«

»