Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 138

Stiati ca... cocosul de munte ...

Stiati ca ...  cocosul de munte (Tetrao urogallus) sau Gotcanul este unul dintre protejatii faunei romanesti, impresionant prin dimensiuni (in jur de un metru si jumatate, cu aripile deschise) si prin penajul frumos colorat, metalic? Traieste ascuns in padurile de la mari inaltimi, rareori putand fi vazut. Inconfundabil este dansul nuptial al masculului, cand isi arata splendoarea penelor din coada infoiata, scotand sunete caracteristice, pentru a-si impresiona "aleasa".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 549 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... pelicanulcomun Pelecanus onocrotalus ...

Stiati ca ...  pelicanulcomun (Pelecanus onocrotalus) sau Babita este o prezenta uimitoare in peisajul Deltei Dunarii, fapt datorat includerii lui in randul protejatilor faunei romanesti? Poate sa atinga aprope doi metri lungime, are capul masiv si un cioc de aproape o jumatate de metru, continuat, in partea inferioara, cu o punga portocalie, in care pot sa incapa doua - trei kilograme de peste. Are un remarcabil rol "sanitar", hranindu-se, in mare masura, cu pesti bolnavi sau debili, lui datorandu-i-se faptul ca o boala periculoasa a pestilor - hidropizia - este aproape necunoscuta in Delta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 550 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... rasul lynx supranumit ...

Stiati ca ...  rasul (lynx lynx), supranumit "Pantera Carpatilor", este un protejat al faunei romanesti, inca din anii '30 ai secolului trecut? Este cel mai puternic animal din categoria felidelor, care traieste in spatiul romanesc. Are peste un metru lungime, este foarte agil, un vanator neintrecut. Pentru ca este ocrotit prin lege, efectivele de rasi din Carpati s-au refacut, aici aflandu-se cel mai mare numar de astfel de animale din europa (peste 2000).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 551 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... zimbrul Bison bonasus ...

Stiati ca ...  zimbrul (Bison bonasus) este legendarul animal care a supravietuit in codrii Maramuresului, pana la jumatatea secolului al XIX-lea? In prezent, in lume, mai traiesc circa 800 de zimbri. Cativa se gasesc si la noi in tara, in Parcul National Hateg, adusi din Padurea de la Bialowieza (Polonia), singurul loc unde zimbrul a fost protejat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 552 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 135 136 137

138

139 140 141 »
«

»