´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 139

Stiati ca... cocosul de mesteacan ...

Stiati ca ...  cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix) seamana cu cel de munte, doar ca este de mai mici dimensiuni. Daca in urma cu o suta de ani popula toate padurile de munte, astazi mai poate fi zarit doar in zona Muntilor Rodnei si Caliman?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 553 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cocosul de munte ...

Stiati ca ...  cocosul de munte (Tetrao urogallus) sau Gotcanul este unul dintre protejatii faunei romanesti, impresionant prin dimensiuni (in jur de un metru si jumatate, cu aripile deschise) si prin penajul frumos colorat, metalic? Traieste ascuns in padurile de la mari inaltimi, rareori putand fi vazut. Inconfundabil este dansul nuptial al masculului, cand isi arata splendoarea penelor din coada infoiata, scotand sunete caracteristice, pentru a-si impresiona "aleasa".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 554 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... pelicanulcomun Pelecanus onocrotalus ...

Stiati ca ...  pelicanulcomun (Pelecanus onocrotalus) sau Babita este o prezenta uimitoare in peisajul Deltei Dunarii, fapt datorat includerii lui in randul protejatilor faunei romanesti? Poate sa atinga aprope doi metri lungime, are capul masiv si un cioc de aproape o jumatate de metru, continuat, in partea inferioara, cu o punga portocalie, in care pot sa incapa doua - trei kilograme de peste. Are un remarcabil rol "sanitar", hranindu-se, in mare masura, cu pesti bolnavi sau debili, lui datorandu-i-se faptul ca o boala periculoasa a pestilor - hidropizia - este aproape necunoscuta in Delta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 555 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... rasul lynx supranumit ...

Stiati ca ...  rasul (lynx lynx), supranumit "Pantera Carpatilor", este un protejat al faunei romanesti, inca din anii '30 ai secolului trecut? Este cel mai puternic animal din categoria felidelor, care traieste in spatiul romanesc. Are peste un metru lungime, este foarte agil, un vanator neintrecut. Pentru ca este ocrotit prin lege, efectivele de rasi din Carpati s-au refacut, aici aflandu-se cel mai mare numar de astfel de animale din europa (peste 2000).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 556 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 136 137 138

139

140 141 142 »
«

»