´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 176

Stiati ca... veninul de sarpe ...

Stiati ca ...  veninul de sarpe are un colorit galbui sau verzui, nu are miros si se prezinta ca un lichid limpede si vascos? Daca este tratat cu alcool devine albicios. La cobra veninul are un gust amarui si are o substanta activa numita crotalina care nu coaguleaza nici la temperatura de 100°C. La vipera veninul se numeste viperina si nu are gust. Veninul contine alaturi de substantele active si apa, albumine si saruri minerale. Cele doua grupuri de substante toxice din venin se numesc: neurotoxice (afecteaza sistemul nervos) si hemotoxice (afecteaza sistemul circulator). La vipera veninul este bogat in substante hemotoxice.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 701 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... la sarpe craniul ...

Stiati ca ...  la sarpe craniul este inchis intr-o camera craniana mica, dar foarte tare osificata? Dintii sunt fixati pe maxilarul inferior, superior sau de cerul gurii. Cele doua jumatati ale mandibulei sunt lejer prinse intre ele, astfel incat se pot departa una de alta si gura deschisa foarte mult, iar cele doua partii ale maxilarului inferior au posibilitatea de a se misca inainte si inapoi, in mod independent. Cele doua jumatati ale mandibulei ajuta la inghitirea unui animal mai gros decat corpul sarpelui, el este impins cu ajutorul dintilor indreptati inapoi si a miscarii alternative a celor doua parti ce formeaza mandibula.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 702 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... sarpele nu are ...

Stiati ca ...  sarpele nu are timpan si nici ureche mijlocie? De aceea limba sa extrem de sensibila, reprezinta un organ de miros si pipait si vine sa compenseze auzul foarte slab dezvoltat. Ea este tinuta intr-o teaca in fundul gurii, are un colorit inchis si este de obicei bifurcata. Poate fi scoasa afara cand sarpele are gura deschisa dar si atunci cand este inchisa prin crapatura ingusta din varful botului. Sarpele obisnuieste sa adulmece cu limba atat pentru a urmari prada, dar si pentru a se orienta in mediul din jurul sau. Mirosul sarpelui este sporit de organul lui Jacobson, iar la unele specii (vipere, pitoni, boa) apar pe cap niste organe numite senzori termici cu ajutorul carora este detectata temperatura aerului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 703 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... serpi au la ...

Stiati ca ...  serpi au la fiecare ochi, pleoapa de jos stravezie si este trasa peste ochi si lipita cu pleoapa de sus, acest strat transparent si fin poarta numele de lentila? Cand sarpele naparleste, ochiul naparleste si el.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 704 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 173 174 175

176

177 178 179 »
«

»