Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 187

Stiati ca... cea mai lunga ...

Stiati ca ...  cea mai lunga insecta din lume este Phobaeticus kirbyi care traieste in Insula Borneo? Are lungimea corpului de 32,8 cm fara a include si picioarele, sau de 54,6 cm daca sunt masurate si picioarele. Multe exemplare se gasesc in Africa, desi are capacitatea extraordinara de a trece neobservata, cand simte pericolul sta complet nemiscata, coloritul sau camufland-o perfect in vegetatia din mediul sau natural.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 745 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cea mai grea ...

Stiati ca ...  cea mai grea insecta este gandacul Goliathus care traieste in Africa sud-sahariana si face parte din familia Scarabaeidae? Masculul are lungimea de 8-11 cm, femela de 5-8 cm si greutatea unui exemplar adult poate ajunge la 80-100 g. Are corpul colorat in negru cu pete albe, pe scutul toracelui nu are adancituri, cele doua aripi sunt pe marginile acestuia, ies din nisele laterale. Adultii traiesc aproximativ 6 luni, zboara in timpul zilei prin copaci, pe sol coboara foarte rar si se hranesc cu fructe.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 746 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cea mai ciudata ...

Stiati ca ...  cea mai ciudata insecta prin modul sau de a se apara este gandacul Bombardier care apartine de genul Brachinus? Acesta are in zona abdomenului in niste cavitati doua substante aparent inofensive. In realitate acest gandac in momentul cand simte ca este in pericol amesteca in alta camera cele doua substante cu o enzima speciala si astfel se obtine o reactie chimica violenta ceea ce determina ca el sa produca o explozie de gaze extrem de brusca cu temperatura de 100°C si cu sunet puternic, care este trimisa afara printr-un orificiu din varful abdomenului. Corpul sau este de lungime medie, de 1,3 cm si are un colorit inchis.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 747 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cel mai mare ...

Stiati ca ...  cel mai mare cuib construit de insecte este turnul realizat de termitele Macrotermes bellicosus la care regina (cel mai mare exemplar) are lungimea de 10,6 cm si latimea de 5,5 cm? Acestea sunt si cele mai mari termite din lume si apar in Africa si Asia. Cuibul acestor termite este construit dupa un anumit plan, are mai multe camere si galerii, in care isi depoziteaza hrana, apa, sau ouale. Unele cuiburi ajung la inaltimea impresionanta de 8 m si sunt construite din nisip grosier, namol, nisip fin, argila, saliva. Particulele de materiale din sol sunt lipite de pereti cu saliva lor. Termitele au capacitatea de a construi cuibul avand grija ca temperatura sa fie stabila in interiorul lui. Crestele inalte ale cuibului sunt numeroase si complexe si au rolul de a creste suprafata cuibului si de a mentine temperatura constanta in interior in momentul in care afara creste peste limitele normale, sau scade foarte mult noaptea.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 748 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 184 185 186

187

188 189 190 »
«

»