Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 194

Stiati ca... in apele tropicale ...

Stiati ca ...  in apele tropicale din intreaga lume traiesc falsii corali, o forma intermediara intre anemonele de mare si coralii adevarati? Au polipii la fel cu cei ai coralilor dar cu peretii externi mult mai moi decat ai acestora. De asemenea hrana lor este asigurata de substantele nutritive ale algelor simbiotice care apar pe acestia ca si pe coralii de recif. Una dintre aceste specii este Amplexidiscus fenestrafer care are un diametru destul de mare de aproximativ 30-40 cm. Poate fi in nuante de culori diferite de verde, maroniu, violet, mov, etc. Apare in apele din Marea Bariera de Corali, in apele de mica adancime din zonele stancoase, nisipoase sau cu recife de corali din insulele din Indonezia. Are gura foarte larga in forma de disc cu numeroase tentacole mici. Poate fi crescut si in acvariu, in care temperatura apei sa fie de 24-27°C, pH-ul de 8,1-8,4, iar hrana formata din zooplancton, peste, creveti si scoici.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 773 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... exista specii de ...

Stiati ca ...  exista specii de antozoare numite corali coarne de cerb care cresc cel mai repede pe recifele de corali? Fac parte din genul Acropora si au capacitatea de a sufoca toate celelalte specii din jurul lor, asta in cazul in care nu ar fi foarte fragile si distruse de multe ori pe timp de furtuna. Unele specii se aseamana cu niste coarne de cerb, au inaltimea de pana la 2 m si traiesc in marile tropicale, altele sunt ca o coroana rotunda de acacia ce apare in savanele africane, iar altele au forma de farfurie intinsa cu un diametru transversal de cel mult 3 m ce tine umbra altor specii din jurul sau. Aceste specii de corali sunt extraordinar de mari si contribuie la formarea celor mai mari grupari de recife din lume. In mediul lor natural sunt foarte rezistente la temperatura apei, modificarile de flux, lumina, salinitate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 774 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cele mai frecvente ...

Stiati ca ...  cele mai frecvente antozoare din marile tropicale sunt evantaiele de mare care pot ajunge la inaltimea de 3 metri? Specia Annella Mollis se fixeaza pe suprafetele tari si isi intinde radiculele si pedunculul dur, dar in acelasi timp si flexibil, masa ca un evantai si ramurile care sustin polipii. Are scheletul flexibil si plat, de culoare galbena-portocalie, cu polipii ce devin activi doar in timpul noptii. De asemenea scheletul este interesant prin aspectul sau dar deosebit de fragil la stelele de mare sau crinii de mare. Hrana acestei specii este alcatuita din plancton. Apare frecvent la adancimi de 1-40 m in Marea Rosie, Marea Arabiei, pe coasta Somaliei, Marea Chinei de Sud, Golful Bengal, etc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 775 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... exista specii de ...

Stiati ca ...  exista specii de corali cu structura masiva in apele marilor tropicale care construiesc mari recife in forma de movile cu numeroase excrescente mari, in forma de degete, cu aspect interesant si suprafata aspra? In Marea Bariera de Corali speciile Porites pot avea un diametru de 10 m, unele fiind chiar mai vechi de 200 de ani. Multe colonii care ajung la suprafata apei mor in partea de sus si cresc in continuare mai mult pe lateral. Unele din ele sunt in nuante de culori maronii, galbene, verzi, roz, albastru sau violet. Coloniile sunt nodulare, lobate, ramificate sau in forma de coloane. Se hranesc cu zooplancton, plancton si materie organica pe care o prinde si o dizolva cu tentaculele lor. Reproducerea este asexuata, coloniile sunt ori de sex feminin ori masculin. Pot fi intalnite la adancimi de 1-50 metri in toate mediile de recif din zonele tropicale ale planetei, substraturi nisipoase, lagune, etc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 776 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 191 192 193

194

195 196 197 »
«

»