Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 195

Stiati ca... la sarpe craniul ...

Stiati ca ...  la sarpe craniul este inchis intr-o camera craniana mica, dar foarte tare osificata? Dintii sunt fixati pe maxilarul inferior, superior sau de cerul gurii. Cele doua jumatati ale mandibulei sunt lejer prinse intre ele, astfel incat se pot departa una de alta si gura deschisa foarte mult, iar cele doua partii ale maxilarului inferior au posibilitatea de a se misca inainte si inapoi, in mod independent. Cele doua jumatati ale mandibulei ajuta la inghitirea unui animal mai gros decat corpul sarpelui, el este impins cu ajutorul dintilor indreptati inapoi si a miscarii alternative a celor doua parti ce formeaza mandibula.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 777 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... sarpele nu are ...

Stiati ca ...  sarpele nu are timpan si nici ureche mijlocie? De aceea limba sa extrem de sensibila, reprezinta un organ de miros si pipait si vine sa compenseze auzul foarte slab dezvoltat. Ea este tinuta intr-o teaca in fundul gurii, are un colorit inchis si este de obicei bifurcata. Poate fi scoasa afara cand sarpele are gura deschisa dar si atunci cand este inchisa prin crapatura ingusta din varful botului. Sarpele obisnuieste sa adulmece cu limba atat pentru a urmari prada, dar si pentru a se orienta in mediul din jurul sau. Mirosul sarpelui este sporit de organul lui Jacobson, iar la unele specii (vipere, pitoni, boa) apar pe cap niste organe numite senzori termici cu ajutorul carora este detectata temperatura aerului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 778 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... serpi au la ...

Stiati ca ...  serpi au la fiecare ochi, pleoapa de jos stravezie si este trasa peste ochi si lipita cu pleoapa de sus, acest strat transparent si fin poarta numele de lentila? Cand sarpele naparleste, ochiul naparleste si el.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 779 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... la serpi capul ...

Stiati ca ...  la serpi capul, trupul si coada trec din unul in altul de parca nici nu s-ar observa acest lucru, altfel spus ele nu sunt clar delimitate? Doar daca se priveste un sarpe pe partea sa ventrala se observa o delimitare intre coada si trup si asta datorita despicaturii anale.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 780 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 192 193 194

195

196 197 198 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct