´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 195

Stiati ca... anemonele de mare ...

Stiati ca ...  anemonele de mare traiesc ca niste polipi solitari, lucru foarte rar intalnit la alte specii de antozoare? Specia Anemonia viridis are tentaculele de cel mult 10 cm si se reproduce prin diviziune. Aceasta vietuitoare are nevoie de multa lumina deoarece hrana sa in mare parte este furnizata de algele simbiotice. Gura se afla in partea centrala a corpului, tentaculele se aseamana cu niste serpi iar baza este ca o ventuza. Tentaculele au un colorit predominant verde datorita algelor simbiotice. Unele specii care traiesc la adancimi mai mari de pana la 25 m se prezinta intr-o nuanta ce se estompeaza de la verzui la gri sau violet. Tentaculele au celule urzicatoare, discul este gri, maroniu, cu linii radiale albicioase, iar hrana lor consta din moluste, pesti si crustacee de dimensiuni mici. Prada este capturata, paralizata cu tentaculele lungi si dusa la gura. In final deseurile ramase nedigerate sunt regurgitate prin gura, afara. Reproducerea la anemone este asexuata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 777 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... in apele tropicale ...

Stiati ca ...  in apele tropicale din intreaga lume traiesc falsii corali, o forma intermediara intre anemonele de mare si coralii adevarati? Au polipii la fel cu cei ai coralilor dar cu peretii externi mult mai moi decat ai acestora. De asemenea hrana lor este asigurata de substantele nutritive ale algelor simbiotice care apar pe acestia ca si pe coralii de recif. Una dintre aceste specii este Amplexidiscus fenestrafer care are un diametru destul de mare de aproximativ 30-40 cm. Poate fi in nuante de culori diferite de verde, maroniu, violet, mov, etc. Apare in apele din Marea Bariera de Corali, in apele de mica adancime din zonele stancoase, nisipoase sau cu recife de corali din insulele din Indonezia. Are gura foarte larga in forma de disc cu numeroase tentacole mici. Poate fi crescut si in acvariu, in care temperatura apei sa fie de 24-27°C, pH-ul de 8,1-8,4, iar hrana formata din zooplancton, peste, creveti si scoici.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 778 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... exista specii de ...

Stiati ca ...  exista specii de antozoare numite corali coarne de cerb care cresc cel mai repede pe recifele de corali? Fac parte din genul Acropora si au capacitatea de a sufoca toate celelalte specii din jurul lor, asta in cazul in care nu ar fi foarte fragile si distruse de multe ori pe timp de furtuna. Unele specii se aseamana cu niste coarne de cerb, au inaltimea de pana la 2 m si traiesc in marile tropicale, altele sunt ca o coroana rotunda de acacia ce apare in savanele africane, iar altele au forma de farfurie intinsa cu un diametru transversal de cel mult 3 m ce tine umbra altor specii din jurul sau. Aceste specii de corali sunt extraordinar de mari si contribuie la formarea celor mai mari grupari de recife din lume. In mediul lor natural sunt foarte rezistente la temperatura apei, modificarile de flux, lumina, salinitate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 779 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cele mai frecvente ...

Stiati ca ...  cele mai frecvente antozoare din marile tropicale sunt evantaiele de mare care pot ajunge la inaltimea de 3 metri? Specia Annella Mollis se fixeaza pe suprafetele tari si isi intinde radiculele si pedunculul dur, dar in acelasi timp si flexibil, masa ca un evantai si ramurile care sustin polipii. Are scheletul flexibil si plat, de culoare galbena-portocalie, cu polipii ce devin activi doar in timpul noptii. De asemenea scheletul este interesant prin aspectul sau dar deosebit de fragil la stelele de mare sau crinii de mare. Hrana acestei specii este alcatuita din plancton. Apare frecvent la adancimi de 1-40 m in Marea Rosie, Marea Arabiei, pe coasta Somaliei, Marea Chinei de Sud, Golful Bengal, etc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 780 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 192 193 194

195

196 197 198 »
«

»