´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 254

Stiati ca... diplopodele o clasa ...

Stiati ca ...  diplopodele, o clasa de miriapode sunt supranumite "mii de picioare", insa sunt foarte lente? Specia cu cele mai multe picioare (750) se numeste Illacme plenipes, are corpul alungit (intre 2 si 280 milimetri), rotunjit (ca o rama mai mare) si tocmai din pricina picioarelor numeroase si scurte se deplaseaza foarte greu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1013 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... in topul celor ...

Stiati ca ...  in topul celor mai rapide vietuitoare, pe primul loc se situeaza Soimul calator (Falco peregrinus), a carui viteza ideala, in picaj, poate sa atinga 400 km/ora? Traieste intr-un vast areal, de peste 10 milioane de kilometri patrati, acoperind toate continentele, mai putin Antarctica. Nu isi face cuib, adapostindu-se in locurile mai ferite ale falezelor sau in copacii inalti. Numarul soimilor calatori a scazut dramatic dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza poluarii cu DDT, un pesticid periculos, astazi interzis in multe tari ale lumii. De-a lungul timpului, soimul calator a fost domesticit pentru vanatoare. Intr-un calcul teoretic (ideal) al vitezei in picaj, luandu-se in considerare greutatea pasarii, volumul, coeficientul aerodinamic si traiectoria, s-a ajuns la concluzia ca soimul ar putea sa atinga si 400 kilometri/ora, dar, in mod real, cea mai mare viteza a fost inregistrata in 2005, cand a fost filmat un soim care a zburat cu 389 kilometri/ora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1014 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... fregata mare Fregata ...

Stiati ca ...  fregata mare (Fregata aquila) este o pasare marina, care, in zborurile ei inalte si elegante, atinge, adeseori, 200 kilometri/ora? Traieste in partea de nord-est a Insulei Ascension, din Atlantic, intre coasta Africii si America de Sud.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1015 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... o pasare de ...

Stiati ca ...  o pasare de talie mica denumita Drepneaua din Familia Apodidae ce traieste in toate regiunile globului mai putin in cele polare, concureaza, din punctul de vedere al vitezei de zbor, cu cu soimul si fregata, atingand, cu usurinta, in jur de 150 kilometri/ora, cand urmareste insectele care reprezinta hrana ei de baza? Drepneaua, cu o lungime a corpului de 15-20 de centimetri, seamana cu randunica, dar are aripile mai mari si mai curbate. Anumite specii pot sa zboare si in pesteri, in intuneric total, folosindu-se de ecolocatie (transmitand sunete si ascultand ecoul, pentru a se orienta), asa cum fac si delfinii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1016 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 251 252 253

254

255 256 257 »
«

»