Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 254

Stiati ca... exista unele pasari ...

Stiati ca ...  exista unele pasari ce pot fi destul de lente, desi ne-am obisnuit sa credem ca sunt neintrecute la viteza de zbor? Becatina (Capella) este cea mai inceata, cu o viteza de deplasare de aproximativ 21 kilometri la ora. Traieste in zone mlastinoase si impresia ca ar fi o pasare foarte dinamica este data de felul imprevizibil in care tasneste in zbor si nu de viteza.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1013 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... ceratopogonidae este o ...

Stiati ca ...  ceratopogonidae este o musculita de 1-3 milimetri, care poate sa parcurga in jur de 35 metri pe ora, lasand impresia ca sta pe loc, chiar si atunci cand zboara?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1014 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... diplopodele o clasa ...

Stiati ca ...  diplopodele, o clasa de miriapode sunt supranumite "mii de picioare", insa sunt foarte lente? Specia cu cele mai multe picioare (750) se numeste Illacme plenipes, are corpul alungit (intre 2 si 280 milimetri), rotunjit (ca o rama mai mare) si tocmai din pricina picioarelor numeroase si scurte se deplaseaza foarte greu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1015 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... in topul celor ...

Stiati ca ...  in topul celor mai rapide vietuitoare, pe primul loc se situeaza Soimul calator (Falco peregrinus), a carui viteza ideala, in picaj, poate sa atinga 400 km/ora? Traieste intr-un vast areal, de peste 10 milioane de kilometri patrati, acoperind toate continentele, mai putin Antarctica. Nu isi face cuib, adapostindu-se in locurile mai ferite ale falezelor sau in copacii inalti. Numarul soimilor calatori a scazut dramatic dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza poluarii cu DDT, un pesticid periculos, astazi interzis in multe tari ale lumii. De-a lungul timpului, soimul calator a fost domesticit pentru vanatoare. Intr-un calcul teoretic (ideal) al vitezei in picaj, luandu-se in considerare greutatea pasarii, volumul, coeficientul aerodinamic si traiectoria, s-a ajuns la concluzia ca soimul ar putea sa atinga si 400 kilometri/ora, dar, in mod real, cea mai mare viteza a fost inregistrata in 2005, cand a fost filmat un soim care a zburat cu 389 kilometri/ora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1016 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 251 252 253

254

255 256 257 »
«

»