Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 258

Stiati ca... in mediul acvatic ...

Stiati ca ...  in mediul acvatic, pestele-spada (Xiphias gladius) face o concurenta serioasa celor mai rapide vietuitoare, recordul acestei specii fiind de 90 km/ora? Traieste in marile tropicale, la maturitate poate sa cantareasca in jur de 500 de kilograme si este usor de recunoscut dupa botul cu partea superioara alungita (ca o spada).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1029 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... pe primul loc ...

Stiati ca ...  pe primul loc in topul celor mai rezistente vietuitoare se situeaza scorpionul ( euscorpius)? Poate sta fara hrana trei ani, este campion si din punctul de vedere al rezistentei la bacterii si la radiatii (putand suporta valori de 150 de ori mai mari decat cele mortale pentru om). Scorpionii (ai caror stramosi au trait cu peste 500 de milioane de ani in urma) au o mare capacitate de adaptare, ceea ce le-a permis sa se instaleze in diverse zone geografice (inclusiv in Romania), desi populatiile cele mai numeroase se gasesc in regiunile calde ale emisferei sudice. Activitatea lor este predominant nocturna, se hranesc cu insecte si isi folosesc veninul "cu masura", avand in vedere ca isi pot reface "stocul" in aproximativ doua saptamani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1030 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... multe specii de ...

Stiati ca ...  multe specii de rozatoare din desert nu consuma apa deloc, necesarul fiind luat numai din vegetalele si semintele cu care se hranesc? Sobolanul marsupial (Antechinomys laniger), de exemplu, care traieste in zonele desertice din Australia, obisnuieste sa isi transporte, in pungile din obraji, semintele pe care le gaseste cu greu si sa le depoziteze in vizuina sapata adanc in pamant, loc in care umiditatea mediului, chiar daca este scazuta, este absorbita, astfel incat respectivele seminte sa ii asigure rozatorului cantitatea de apa de care nevoie.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1031 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... soparla tepoasa Moloch ...

Stiati ca ...  soparla tepoasa (Moloch horridus), originara tot din Australia este una dintre cele mai rezistente vietuitoare? Aceasta isi foloseste tepii pentru a se apara de pradatori, dar si pentru a absorbi, prin intermediul acestora (deoarece au legatura cu colturile gurii) roua care se depune pe corp, in timpul noptii. In rest, hrana soparlei tepoase este reprezentata de furnici (intre 600 si 2000 de furnici consumate la o singura masa). Adaptarea la seceta este intr-atat de puternica, incat soparla, chiar daca intalneste o sursa de apa, nu va inghiti, ci doar isi va uda corpul, deoarece apa patrunde mult mai usor prin piele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1032 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 255 256 257

258

259 260 261 »
«

»