´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 261

Stiati ca... in pofida aspectului ...

Stiati ca ...  in pofida aspectului masiv, camila, care poate atige 600-800 kilograme in greutate, este foarte bine adaptata la conditiile vitrege de mediu? Fie ca e vorba de camila cu doua cocoase sau de dromader, proeminentele excrescente de pe spate reprezinta rezervele energetice ale acestor animale si sunt formate, in mare parte, din grasimi. Daca aceste grasimi s-ar depune pe toata suprafata corpului, animalele ar suferi enorm din pricina caldurii. Camilele poseda remarcabile mecanisme de aparare in caz de dezhidratare. Atunci cand au de unde, camilele pot sa bea, in numai zece minute, peste 100 de litri de apa, gratie buzelor uriase, care iau forma unor ventuze. In schimb, in perioadele extrem de secetoase, ele isi economisesc apa din corp prin diminuarea diurezei (eliminarea urinei), a transpiratiei, a metabolismului si prin reglarea temperaturii corpului. Mai mult, anatomia lor permite economisirea apei si in timpul respiratiei, sinusurile foarte irigate racind aerul expirat si permitand condensarea apei. Camila poate sa reziste, fara hrana si fara apa, o luna de zile, chiar si la temperaturi extreme (in jur de 50 de grade Celsius, vara, si pana la - 25 de grade, in anotimpul rece).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1041 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... multe dintre cele ...

Stiati ca ...  multe dintre cele mai rezistente vietuitoare au dezvoltat un mecanism similar celui care functioneaza in cazul camilei, adica asimilarea de grasime, in diverse regiuni ale corpului? De exemplu, soparlele gigantice (Varanus bitatawa), popandaii, oile etc. isi strang grasimea in coada sau la baza cozii. In conditii de seceta, de privare de apa, organismul declanseaza procesul de oxidare a grasimilor, obtinandu-si, in felul acesta apa si energia necesare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1042 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... antenele paianjenilor care ...

Stiati ca ...  antenele paianjenilor, care au aspect de picioare, poarta numele de pedipalp, iar la masculi, acestea au in dotare si un organ cu care palpeaza, folosit in perioadele de imperechere? Tot aici paianjenii au si patru perechi de picioare pe care le folosesc in deplasare avand practic o functie comuna.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1043 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... paianjenii au doua ...

Stiati ca ...  paianjenii au doua feluri de a respira, pe de o parte avem deschiderile din zona abdomenului, care ii ajuta sa respire deoarece acestea duc la plamani, si pe de alta parte avem deschiderile care duc la un sistem de tuburi, avand forma unor trahee? Probabil pe acesta au reusit paianjenii sa le modifice atat de bine incat au reusit sa se adapteze la mediul subacvatic, reusind sa respire sub apa cu ajutorul bulelor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1044 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 258 259 260

261

262 263 264 »
«

»