´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 263

Stiati ca... dintre pesti cel ...

Stiati ca ...  dintre pesti, cel mai mic din lume este Paedocypris progenetica? Are maximum 10 milimetri lungime si, pana la descoperirea broscutei din Noua Guinee, era primul pe lista "piticii vertebratelor". Paedocypris progenetica este o specie endemica din apele Indoneziei, traind in Insula Sumatra, de la ecuator, in provinciile Jambi si Bintan. La fel de mic este si Pandako pygmaeus (7-10 milimetri), descoperit in aceleasi regiuni, in 1907. Multa vreme s-a crezut ca a disparut, pana in 1950, cand prezenta lui in apele lacurilor indoneziene a fost reconfirmata. Un peste foarte mic este si Mistichtys luzonensis, asemanator guvizilor care traiesc in Marea Neagra, dar care are maximum 1,5 centimetri lungime, un cap rotund si aripioarele lipite sub forma unei ventuze. Traieste in lacurile din Filipine.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1049 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... antilopa regala Tragulus ...

Stiati ca ...  antilopa regala (Tragulus nanus) este cel mai mic rumegator? Specific zonelor sudice ale Asiei, acest mamifer erbivor masoara doar 25-30 de centimetri si nu are mai mult de trei kilograme. Aceasta este urmata de Tragulus javanicus (in jur de 40 de centimetri) si 5-6 kilograme.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1050 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... in randul pasarilor ...

Stiati ca ...  in randul pasarilor, pe podiumul "piticilor" se afla diverse specii de colibri? Supranumite si "pasari-musca", din pricina taliei foarte mici (2-20 centimetri), acesti pitici ai vertebratelor traiesc exclusiv pe teritoriul Americilor, pe o vasta suprafata, din Alaska, pana in America de Sud. Sunt foarte frumos colorate (verde, rosu, gri, negru), chiar daca multe dintre ele nu sunt mai mari decat un bondar si au obiceiuri de insecte. Au ciocul lung si curbat. Pot sa zboare si inainte si inapoi, sa faca volte surprinzatoare si sa scoata triluri complexe. Au o capacitate de a invata (imita) sunete comparabila cu a papagalilor. Cubanezii numesc aceasta pasare "Micul zunzun" - o onomatopee care imita zgomotul rapid al aripilor (8-80 hertz). Piciorusele minuscule nu le permit sa se aseze pe sol, ci numai pe tijele si crengile plantelor. Cea mai mica pasare colibri ("pasarea-albina") traieste in Cuba, cantareste in jur de 2 grame si femelele depun cele mai mici oua din lume. Pasarile colibri se hranesc cu nectar (90%), cu insecte si cu seva arborilor, de 5-8 ori pe ora, consumand 6-8 calorii pe zi, ceea ce este enorm in raport cu talia lor extrem de mica.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1051 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... cea mai mica ...

Stiati ca ...  cea mai mica soparla este Lepasoma, care masoara in jur de patru centimetri, cantareste 3-4 grame si este o specie endemica din America Centrala?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1052 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 260 261 262

263

264 265 266 »
«

»