´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 293

Stiati ca... desi toate artropodele ...

Stiati ca ...  desi toate artropodele folosesc muschii atasati de interiorul exoscheletul pentru a se deplasa, paianjenii utilizeaza presiunea hidraulica? Datorita presiunii picioarele se extind si se contracta cu ajutorul unor muschi aductori. Ca rezultat picioarele unui paianjen mort nu se pot extinde si se ghemuiesc. In timpul miscarii presiunea interna din picioare se mareste de 8 ori, in comparatie cu nivelul presiunii cand paianjenul se afla in repaus. Presiunea arteriala a picioarelor este cu succes utiliazata de catre paianjenii saritori. In a treia si a patra pereche a picioarelor are loc cresterea brusca a presiunii, de aceea acesti paianjeni pot executa sarituri la distante de 50 de ori mai mari decat lungimea corpului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1169 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... paianjenii spre deosebire ...

Stiati ca ...  paianjenii, spre deosebire de insecte, au corpul divizat doar in doua regiuni: prosoma numita si cefalotorace, care corespunde regiunilor cefalice si toracice si opistosoma numita si abdomen? Dar sunt si exceptii, paianjenii din familia Archaeidae care prezinta prosoma impartita in doua parti unite printr-un gat alungit. Cu exceptia catorva specii din familia Liphistiidae numiti paianjeni segmentati, opistosoma nu este segmentata. Prosoma si opistosoma sunt conectate printr-un petiol sau pedicel, formatiune ce sporeste mobilitatea corpului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1170 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... paianjenii poseda de ...

Stiati ca ...  paianjenii poseda, de asemenea, mai multe trasaturi care le disting de alte arahnide? Toti paianjenii sunt capabili sa produca matase de diferite tipuri, utilizata pentru vanat. Chelicerele celor mai multor specii contin glande veninoase, iar veninul elaborat de ele este injectat in prada sau inamic. Pedipalpii masculilor sunt specializati in transferul spermei la femele in timpul imperecherii. Multe specii de paianjeni prezinta dimorfism sexual, caracterizat prin deosebirele de dimensiuni si culoare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1171 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... majoritatea paianjenilor care ...

Stiati ca ...  majoritatea paianjenilor care vaneaza in mod activ, si nu construiesc panze, ci au smocuri dense de par fin intre ghearele din varful picioarelor lor? Aceste smocuri, cunoscut sub numele de scopulae, se ramifica in peste 1000 de fire si mai subtiri permitandu-le sa se urce pe suprafete verticale si plane, sau chiar pe plafon.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1172 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 290 291 292

293

294 295 296 »
«

»