´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 295

Stiati ca... paianjenii spre deosebire ...

Stiati ca ...  paianjenii, spre deosebire de insecte, au corpul divizat doar in doua regiuni: prosoma numita si cefalotorace, care corespunde regiunilor cefalice si toracice si opistosoma numita si abdomen? Dar sunt si exceptii, paianjenii din familia Archaeidae care prezinta prosoma impartita in doua parti unite printr-un gat alungit. Cu exceptia catorva specii din familia Liphistiidae numiti paianjeni segmentati, opistosoma nu este segmentata. Prosoma si opistosoma sunt conectate printr-un petiol sau pedicel, formatiune ce sporeste mobilitatea corpului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1177 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... paianjenii poseda de ...

Stiati ca ...  paianjenii poseda, de asemenea, mai multe trasaturi care le disting de alte arahnide? Toti paianjenii sunt capabili sa produca matase de diferite tipuri, utilizata pentru vanat. Chelicerele celor mai multor specii contin glande veninoase, iar veninul elaborat de ele este injectat in prada sau inamic. Pedipalpii masculilor sunt specializati in transferul spermei la femele in timpul imperecherii. Multe specii de paianjeni prezinta dimorfism sexual, caracterizat prin deosebirele de dimensiuni si culoare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1178 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... majoritatea paianjenilor care ...

Stiati ca ...  majoritatea paianjenilor care vaneaza in mod activ, si nu construiesc panze, ci au smocuri dense de par fin intre ghearele din varful picioarelor lor? Aceste smocuri, cunoscut sub numele de scopulae, se ramifica in peste 1000 de fire si mai subtiri permitandu-le sa se urce pe suprafete verticale si plane, sau chiar pe plafon.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1179 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... insecta la care ...

Stiati ca ...  insecta la care actul se*ual implica si un act de cruzime al carui victima este chiar masculul este paianjenul vaduva neagra? Dupa inseminare, femela mananca capul masculului, uneori nu se mai dovedeste atat de rabdatoare si trece la fapte chiar in timpul imperecherii. Se pare ca sursa acestui comportamnet ciudat este un straniu instinct de conservare, care o indeamna sa-si procure destula mancare pentru a asigura supravietuirea urmasului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1180 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 292 293 294

295

296 297 298 »
«

»