´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 373

Stiati ca... multi pesti sunt ...

Stiati ca ...  multi pesti sunt hermafroditi? Cu atat de multe creaturi care traiesc pe uscat, este usor sa uitam ca unele dintre cele mai ciudate activitati au loc adancul oceanelor. Ciudat practica de a-si schimba organele sexuale este destul de frecventa la pesti, decat in oricare alt grup de vertebrate. Exista destule specii de pesti care sunt hermafrodite. La unele specii, schimbarea de sex se face fie ca raspuns la ciclul hormonal, fie sau ca raspuns schimbarile de mediu. Alte specii poseda simultan ambele organe sexuale, atat pe cele masculine, cat si pe cele feminine.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1489 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... pentru castori zilele ...

Stiati ca ...  pentru castori, zilele de iarna sunt mai lungi? Castorii sunt aproape izolati in timpul iernii. In acest sezon traiesc din depozitele de alimente pe care si le-au facut anterior depozitele de grasimea acumulata. Aceste animale isi conserva energia prin evitarea curntilor de aer rece si aleg sa stea, pe timpul iernii, in vizuina tapetata cu lemn si noroi. Drept urmare, aceaste rozatoare, care in mod normal, ies la apus de soare si se intoarca in la rasarit, nu au niciun indiciu pentru a-si intrerupe hibernarea. Astfel castorii, in timpul iernii , dezvolta un simt biologic al timpului, iar ritmul lor cardiac le creaza o zi de 29 de ore.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1490 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... crocodilii inghit pietre ...

Stiati ca ...  crocodilii inghit pietre pentru ca-i ajuta la digestie si inot? Stomacul unui crocodil este un loc plin de pietre, din mai multe motive. Sistemul digestiv al unui crocodil se confrunta cu orice, de la broaste testoase, pesti si pasari, girafe, bizoni, lei si chiar (cand apararea teritoriului o impune) alti crocodili. In plus, peste acestea toate, crocodilii mai inghit si pietre mari, stanci chiar, pe care le pastreaza in stomac. Se crede ca aceste pietre sunt folosite de replile ca balast pentru scufundari.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1491 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... girafele compenseza neajunsurile ...

Stiati ca ...  girafele compenseza neajunsurile inaltimii cu o circulatie sanguina unica? Girafa, faptura impunatoare, al carui cap se afla la aproximativ 16 de metri deaspra solului este perfect adaptata pentru a concura cu celelalte animale care pasc. Statura ii permite sa ajunga astfel la frunzele aflate in copaci. Daca avantajul ei este evident, exista si neajunsuri cand au un gat de o asemenea lungime. Inima sa trebuie sa pompeze de doua ori la fel mai mult decat cea a unei vaci, pentru ca irigarea creierului sa fie facuta in mod corespunzator.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1492 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 370 371 372

373

374 375 376 »
«

»