´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 377

Stiati ca... lupul rosu Canis ...

Stiati ca ...  lupul rosu (Canis lupus rufus) este cea mai mica subspecie a lupului cenusiu obisnuit, lupul rosu, a reusit sa supravietuiasca glaciatiunilor din Pleistocen, pentru a-si vedea existenta pusa in pericol de catre oamenii zilelor noastre? Raspandit odinioara in toate zonele semi-aride din sud-estul Statelor Unite si nordul Mexicului, lupul rosu a avut serios de suferit din cauza vanatorii irationale, a distrugerii habitatelor si a lipsei partenerilor din aceeasi specie, fapt ce a facut ca multi dintre acestia sa se imperecheze cu coioti. Lupul rosu este un carnivor mai mic decat lupul cenusiu, dar mai mare decat coiotul. In salbaticie mai traiesc doar 100 de lupi rosii, undeva intr-o rezervatie din nord-estul statului Carolina, in timp ce un numar de aproximativ 150 de exemplare este detinut de gradinile zoologice americane.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1505 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... tigrul Siberian Panthera ...

Stiati ca ...  tigrul Siberian (Panthera tigris altaica) cunoscut si sub numele de tigrul de Amur sau tigrul manciurian, este o subspecie de tigru reprezinta ce mai mare felina care traieste in prezent? Arealul sau original cuprindea padurile intinse din nord-estul Chinei, peninsula coreeana, estul Siberiei si Mongolia. Astazi nu mai este intalnit decat intr-o mica rezervatie din China si in zona dintre raul Ussuri si fluviul Amur. Marele tigru din codrii inghetati ai Siberiei este in prezent periclitat de taierea accelerata a padurilor si de braconaj. Chinezii platesc sute de mii de dolari pentru un cadavru de tigru de la care folosesc orice parte a corpului pentru retetele medicinei traditionale chineze. Cercetatorii rusi, in colaborare cu cei americani, au declarat ca la nivelul anului 2007 traiau in estul Siberiei intre 480 si 520 de exemplare. Tigrul Siberian este animalul favorit al lui Vladimir Putin, premierul rus declarand de cateva ori ca se va implica personal in salvarea acestei specii de la disparitie.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1506 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... dihorul cu labe ...

Stiati ca ...  dihorul cu labe negre (Mustela nigripes) este singura specie de dihor care traieste in America de Nord? Dihorul cu labe negre detine si tristul record de a fi cea mai rara specie de mustelida. Acesta era un locuitor al intinselor campii de odinioara si traia in compania cainilor de preerie, niste rozatoare asemanatoare marmotelor, care de fapt constituiau prada lor favorita. Dezvoltarea asezarilor umane, urmata de transformarea preeriilor in campuri destinate culturilor de grau si porumb, alaturi de extinderea pasunatului, au facut ca intr-un final, dihorii actuali sa traiasca pe o suprafata care se intinde pe doar 2% din habitatul lor original. Cum nu era de ajuns, fermierii americani s-au lansat la jumatatea secolului trecut intr-o adevarata campanie de exterminare a dihorilor. Au folosit in acest sens orice mijloace de la capcane si otrava la inundarea galeriilor si folosirea cainilor de tip terrier. In prezent, un grup de zoologi entuziasti a lansat un program de salvare a speciei si spera ca la nivelul anului 2010, numarul dihorilor cu labe negre sa creasca la circa 1 500 exemplare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1507 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... crocodilul filipinez Crocodylus ...

Stiati ca ...  crocodilul filipinez (Crocodylus mindorensis) traieste doar in insulele din arhipelagul filipinez si este o specie de crocodil adaptata traiului in apele dulci ale raurilor si lacurilor din aceasta parte a lumii? Cu toate ca se afla sub protectia legilor din Filipine, crocodilii continua sa sufere din cauza activitatilor umane, precum distrugerea habitatului si pescuitul cu dinamita. Un studiu efectuat la nivelul anului 1992 estima ca la acea data mai supravietuiau circa 1000 de exemplare, pentru ca o evaluare din anul 1995 sa mai descopere doar 100 de crocodili. In anul 2007, autoritatile filipineze au creat o societate de protectie si conservare a acestei specii. Cu toate acestea, in prezent mai traiesc in captivitate doar 83 de exemplare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1508 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 374 375 376

377

378 379 380 »
«

»