´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 378

Stiati ca... gorila de munte ...

Stiati ca ...  gorila de munte (Gorila beringei beringei) a fost descoperita abia in anul 1902? Populatiile acestei specii de primate au fost decimate de vanatoare, distrugerea habitatului si traficul ilegal de pui de gorila. Este cea mai mare specie de maimuta din lume, un mascul doborat in anul 1966 in Camerun cantarea 266 kg. In ciuda acestor dimensiuni impresionante si a infatisarii terifiante, gorila de munte este de fapt cea mai pasnica maimuta, fiind mult mai putin agresiva decat rudele sale, cimpanzeii. Este un vegetarian linistit, peste 90% din dieta sa zilnica fiind alcatuita din fructe, frunze, lastari de bambus si insecte. In prezent mai supravietuiesc doar in Uganda, Rwanda si Republica Democrata Congo. Razboaiele interetnice din Rwanda si Congo au dus la vanatoarea pe capete a gorilelor din rezervatii de catre soldatii din ambele tabere aflate in conflict. Astazi mai supravietuiesc doar 720 de gorile de munte.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1509 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... rechinul de Gange ...

Stiati ca ...  rechinul de Gange (Glyphis gangeticus) este o specie rara de rechin este una dintre putinile adaptate sa traiasca in mediu de apa dulce? Rechinul de Gange, dupa cum ne spune si denumirea sa, traieste exclusiv in apele fluviului Gange din India unde are reputatia unui adevarat mancator de oameni. Cercetatorii indieni care i-au studiat obiceiurile si modul de viata au descoperit ca este un animal inofesiv, find confundat deseori cu ruda sa, rechinul-taur, care este un adevarat pericol pentru cei care se scalda in apele Gangelui. Este o specie periclitata datorita pescuirii sale in vederea extragerii uleiului din ficat de rechin si din cauza poluarii excesive a apelor Gangelui.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1510 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... urangutanul de Sumatra ...

Stiati ca ...  urangutanul de Sumatra (Pongo abelii) este cel mai mic urangutan dintre cele doua specii care supravietuiesc astazi? Urangutanul din insula indoneziana Sumatra este in pericol de disparitie din cauza braconajului si distrugerii habitatului sau de catre om. Spre deosebire de ruda sa foarte apropiata, urangutanul din Borneo, cel din Sumatra are blana colorata in tonuri mai deschise. Datorita prezentei in Sumatra a tigrilor, acesta specie petrece mai mult timp in adapostul oferit de copaci decat ruda sa din Borneo. Cu toate ca urangutanii traiesc in medie 45 de ani in salbaticie, rata inmultirii lor este cea mai scazuta dintre toate speciile de maimute primate. Astfel, de-a lungul vietii sale, o femela da nastere la doar trei pui. Pe langa efectele nocive ale braconajului si taierilor de padure ecuatoriala, acest spor negativ de natalitate afecteaza considerabil populatiile ramase de urangutani. Se estimeaza ca la nivelul anului 2002 in insula Sumatra mai traiau doar 3500 exemplare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1511 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... condorul Californian Gymnogyps ...

Stiati ca ...  condorul Californian (Gymnogyps californianus) este o specie de condor nu se mai intalneste in libertate decat in zona Marelui Canion si in muntii de pe coasta de vest a statului California? Condorul Californian este o pasare care se hraneste exclusiv cu cadavre, nefiind capabila sa prinda si sa ucida prada vie. Este o specie longeviva, cu durata medie de viata de 50 de ani. Din cauza braconajului, otravirii cu plumb si distrugerii habitatului a devenit una dintre cele mai rare specii de pasari din lume. O alta cauza a deprecierii numarului de condori californieni a fost lipsa de cadavre de balene esuate, sursa principala de hrana pentru aceste pasari considerate de oamenii de stiinta niste reprezentanti tipici ai megafaunei. Condorii Californiei faceau parte din folclorul multor triburi de amerindieni din America de Nord. Specia a fost aproape de extinctia totala in preajma anului 1980 si a fost salvata de la disparitie in urma unor eforturi conjugate ale ornitologilor americani. In prezent, dintr-un total de 332 de condori care mai supravietuiesc, 152 de pasari traiesc in libertate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1512 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 375 376 377

378

379 380 381 »
«

»