´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 53

Stiati ca... centurio senex sau ...

Stiati ca ...  centurio senex sau liliacul cu riduri este o vietuitoare ce traieste in America Centrala? Studiat in ultimii ani de oamenii de stiinta, liliacul prezinta o forma a craniului care-i permite sa posede cea mai puternica muscatura dintre toate speciile de lilieci. Desi el cantareste doar 17 grame poseda o muscatura a carei forta este cu 20 % mai puternica decat a oricarei alte specii de liliac cu dimensiuni similare. Liliacul Centurio senex are un craniu foarte scurt si lat, forma capului si a maxilarelor sale intrigandu-i de mult timp pe cercetatorii care l-au studiat. El poate fi identificat usor datorita fetei sale lipsita de blana si a pielii "ridate" care este mai pronuntata in cazul masculilor decat al femelelor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 209 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... tatuul pitic argentinian ...

Stiati ca ...  tatuul pitic argentinian masurat fara coada are o lungime intre 9 si 11,5 centimetri? In ciuda aspectului sau fragil, gratie ghearelor sale mari, el se poate ingropa sub pamant in cateva secunde. De fapt, ca animal nocturn solitar, el petrece cel mai mult timp sub pamant, de preferat in apropierea musuroaielor de furnici pentru a beneficia continuu de surse de hrana. Pe langa furnici si larve, dieta lui mai contine si viermi, serpi, radacini si plante. Se crede ca tatuul pitic argentinian este pe cale de disparitie, insa oamenii de stiinta stiu atat de putine lucruri despre el incat nu se stie sigur in ce stare se afla populatia.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 210 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... babirusa face parte ...

Stiati ca ...  babirusa face parte din familia Suidae (din care fac parte si porcii) si poate fi gasit in padurile din Indonezia, mai exact in insulele Sulawesi, Togian, Sula si Buru? Numit si porcul cerb, Babirusa este cunoscut mai ales pentru coltii sai spectaculosi. La masculi, caninii superiori cresc in sus patrunzand prin piele si curbandu-se inapoi catre frunte. si caninii inferiori sunt destul de dezvoltati si cresc in sus. in schimb, in randul femelelor caninii fie lipsesc, fie au dimensiuni reduse. In cazul in care masculii nu isi rup coltii, lucru care se poate realiza in timpul activitatilor cotidiene, acestia vor continua sa creasca pana cand le vor face rani sau le vor penetra craniul. Din cauza ca babirusa nu are os rostral, el nu poate sapa cu ratul in pamant ci doar noroi. Pentru ca babirusa este un omnivor, dieta sa include frunze, nuci, fructe, radacini si resturi animale. In general, masculii sunt solitari, spre deosebire de femele care, impreuna cu puii lor, pot forma grupuri de peste 80 de indivizi. In Indonezia, infatisarea lui babirusa a inspirat folclorul si confectionarea unor masti demonice care le seamana. Desi porcul cerb este protejat prin lege, braconajul continua sa ii ameninte existenta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 211 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... gazela-girafa este o ...

Stiati ca ...  gazela-girafa este o antilopa cu aspect de gazela uimeste si incanta pe toata lumea cu urechile si ochii ei mari, dar si gatul sau lung ca de girafa? Corpul sau nu este foarte mare, masculul avand o lungime de 90 - 140 cm si o masa de 45 - 50 de kilograme, in timp ce femela masoara in jur de 80-100 cm lungime si cantareste cam 31 kg. Gazela-girafa traieste in zonele aride din sudul si centrul Etiopiei, in Somalia, Kenya si nord-estul Tanzaniei. Aparte este modul in care Litocranius walleri isi procura hrana. Mai exact, pentru a ajunge la frunze (in general cele de acacia) ea se ridica pe membrele posterioare, luand pozitia verticala. Pe de alta parte aceasta gazela pare sa nu aiba nevoie de apa, fiindu-i suficienta cea pe care o primeste din plantele pe care le consuma. Ca urmare a acestui lucru, uimitorul animal poate supravietui in medii foarte uscate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 212 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»