Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 54

Stiati ca... pyura chilensis este ...

Stiati ca ...  pyura chilensis este o creatura bizara care traieste pe coasta pacifica a Americii de Sud? Animalul este complet imobil ca o piatra, si se hraneste prin absorbtia apei din care filtreaza microorganismele. La nastere animalul este mascul, pentru ca la maturitate sa devina hermafrodit. In general, reproducerea se realizeaza prin eliberarea spermatozoizilor si a ovulelor in apa din jur, unde are loc fecundarea. Totusi, atunci cand sunt alaturi de alti indivizi din aceeasi specie, animalele prefera sa adopte fecundarea incrucisata, proces mult mai eficient decat autofecundarea.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 213 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... prinzatorul de insecte ...

Stiati ca ...  prinzatorul de insecte (Royal Flycacher) traieste in padurile din Bazinul Amazonului, avand o inaltime maxima de 10 cm? El adora sa se lanseze in zbor pentru a prinde insecte sau pur si simplu, sa le culeaga de pe frunze, dar nu de fiecare data pentru a se hrani. Isi construiesc cuiburi foarte mari (uneori ajung si la 6 metri lungime) atarnand deasupra apei, ceea ce face pe pradatori sa stea deoparte

Curiozitati: Curiozitatea numarul 214 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... mantis religiosa numita ...

Stiati ca ...  mantis religiosa numita popular calugarita este o insecta din familia Mantidae ce se intalneste in lunci, stepe, la liziera padurilor, preferand povarnisurile uscate si insorite? Capul este triunghiular, articulat mobil. Aparatul bucal de tip rozator. Antenele sunt lungi, filiforme. Picioarele sunt bine dezvoltate, cele anterioare fiind inzestrate cu spini. Aripile anterioare sunt inguste si tari, iar cele posterioare late, membranoase, in stare de repaus fiind stranse sub cele anterioare. Abdomenul e alungit, voluminos, format din 10 segmente. Corpul este verde, galben sau brun. Lungimea corpului aproximativ 11 cm. Calugarita are un simt al vazului mult mai bine dezvoltat decat al altor insecte, aceasta putandu-si rasuci capul cu 180 grade, in cautarea prazii. Calugarita este o specie hemimetabola (se dezvolta prin metamorfoza incompleta). Imediat dupa fecundare femela depune 100-300 oua. Ouale sunt inconjurate de o masa spumoasa, care mai apoi devine consistenta formand o capsula chitinoasa - ooteca. Larvele eclozeaza din ooteca in primavara urmatoare si se deosebesc de adulti atat prin dimensiuni, cat si prin unele particularitati morfologice. Dupa patru naparliri larva se transforma in insecta adulta. Atat adultii, cat si larvele sunt pradatori specializati, consumand doar anumite specii de insecte. Speciei ii este caracteristic canibalismul (in majoritatea cazurilor, dupa fecundare, femela devoreaza masculul). Este raspandita in Europa, Asia, pana in Siberia si Extremul Orient, Africa. Specia a fost introdusa in America de Nord si Australia. n Republica Moldova specia este raspandita pe intreg teritoriul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 215 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... tuatara este o ...

Stiati ca ...  tuatara este o reptila originara din Noua Zeelanda, o adevarata fosila vie? Tuatara asa cum o vedem astazi a trait acum 200 de milioane de ani alaturi de magnificii dinozauri. Aceste reptile aparte nu doar ca o au o vechime mare pe Terra, insa se bucura si de o speranta de viata mare. Majoritatea indivizilor depasesc 100 de ani, dar exista surse care afirma ca pot ajunge si pana la 200 de ani de viata. In 2009, un mascul din aceasta specie a devenit pentru prima oara tatic la venerabila varsta de 111 ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 216 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»