´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 55

Stiati ca... pestele de stanca ...

Stiati ca ...  pestele de stanca Rougheye (Sebastes aleutianus) este una dintre cele mai longevive specii de pesti din lume? Traieste in apele adanci, de peste 1800 de metri, ale oceanelor Pacific si Atlantic, la temperaturi scazute. Traiesc in mod obisnuit peste 100 de ani, cel mai batran exemplar studiat avand 205 ani. Viata sa se desfasoara intr-un ritm lent: atinge maturitatea sexuala abia la 20-30 de ani. Traieste in grupuri de indivizi care se vegheze reciproc, mai ales atunci cand, la un moment dat, fiecare peste intra intr-o stare de coma, isi seteaza functiile la un minim de supravietuire si isi pierde coloritul roscat specific. In aceasta stare pestele este foarte vulnerabil in fata pradatorilor, insa restul colegilor de grup, treji, au grija sa il protejeze.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 217 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... sturionul familia Acipenseridae ...

Stiati ca ...  sturionul (familia Acipenseridae) este una dintre cele mai vechi familii de pesti, care detine in jur de 26 de specii raspandite mai ales in Eurasia si America de Nord? Exemplarele adulte ajung adesea la lungimi de 2,5-3 metri, insa s-au gasit si indivizi de 4-5 metri. In 2012 in Wisconsin, USA, a fost prins un sturion de 2,5 metri a carui varsta a fost aproximata la 125 de ani. Pestele a fost microcipat si eliberat. Cu siguranta nu este cel mai batran sturion din lume, insa este un indicator al varstei inaintate pe care o pot dobandi acesti pesti.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 218 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... midia de apa ...

Stiati ca ...  midia de apa dulce (Margaritifera margaritifera) este o specie foarte rezistenta de midii, recunoscuta in istorie pentru capacitatea de a forma perle? Se adapteaza cu usurinta oricarui ecosistem, dar in prezent se considera ca marea majoritate a populatiei traieste in jurul Scandinaviei. La aceasta molusca semnele senecentei sunt aproape imperceptibile, motiv pentur care cercetatorii cred ca poate trai mai bine de 250 de ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 219 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... buretele de Antarctica ...

Stiati ca ...  buretele de Antarctica face parte din regnului animal? In lume exista in jur de 10 mii de specii de bureti de mare, raspanditi in toate oceanele. Dintre acestia se remarca buretele de Antarctica, care datorita faptului ca traieste in apele reci, are un metabolism extrem de lent. Dupa cum am vazut si la alte exemple de mai sus, un metabolism lent semnifica o durata de viata mare. Iar buretele de Antarctica le ofera tuturor o lectie de supravieuire: traieste pana la 1550 de ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 220 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 52 53 54

55

56 57 58 »
«

»