´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 56

Stiati ca... tuatara este o ...

Stiati ca ...  tuatara este o reptila originara din Noua Zeelanda, o adevarata fosila vie? Tuatara asa cum o vedem astazi a trait acum 200 de milioane de ani alaturi de magnificii dinozauri. Aceste reptile aparte nu doar ca o au o vechime mare pe Terra, insa se bucura si de o speranta de viata mare. Majoritatea indivizilor depasesc 100 de ani, dar exista surse care afirma ca pot ajunge si pana la 200 de ani de viata. In 2009, un mascul din aceasta specie a devenit pentru prima oara tatic la venerabila varsta de 111 ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 221 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... ariciul rosu de ...

Stiati ca ...  ariciul rosu de mare (Strongylocentrotus franciscanus) este un animal tepos traieste in medie 35 de ani, insa indivizii care reusesc sa depaseasca aceasta varsta ajung sa traiasca mult, pana la 200 de ani? Traieste in Pacific, in ape putin adanci, cu fund pietros si curenti linistiti. Pe masura ce inainteaza in varsta ii cresc si tepii, ce ating 19-20 de cm. Nu isi mareste doar volumul corpului, ci si capacitatea de reproducere, la varste avansate, aricii de mare rosii se inmultesc mai cu spor. In majoritatea timpului imobili si cu un metabolism lent, aricii de mare se pot misca discret pe fundul oceanului cu cele cateva membre ciliforme. Adesea sunt vazuti in grupuri de 4-5 exemplare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 222 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... testoasa de Galapagos ...

Stiati ca ...  testoasa de Galapagos este cel mai longeviv animal vertebrat de uscat? Exemplare observate de Darwin acum 150 de ani in cadrul expeditiei sale pe fascinantele insule Galapagos mai pot fi intalnite si azi. Masculii sunt uriasi putand ajunge pana la 300 de kg. Testoasele de Galapagos sunt pasnice si se hranesc doar cu vegetale. Din pacate numarul lor este in declin. Insa cea mai batrana broasca testoasa din lume este Adwaita, o broasca testoasa de uscat de Aldabra, ce a trait undeva in jur de 250 de ani. Ea a apartinut unui general englez stationat in India, apoi a fost oferita gradinii zoologice din Calcutta, unde a trait 130 de ani pana la decesul sau in 2006. Carapacea ei va fi datata cu carbon pentru a afla varsta exacta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 223 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... pestele de stanca ...

Stiati ca ...  pestele de stanca Rougheye (Sebastes aleutianus) este una dintre cele mai longevive specii de pesti din lume? Traieste in apele adanci, de peste 1800 de metri, ale oceanelor Pacific si Atlantic, la temperaturi scazute. Traiesc in mod obisnuit peste 100 de ani, cel mai batran exemplar studiat avand 205 ani. Viata sa se desfasoara intr-un ritm lent: atinge maturitatea sexuala abia la 20-30 de ani. Traieste in grupuri de indivizi care se vegheze reciproc, mai ales atunci cand, la un moment dat, fiecare peste intra intr-o stare de coma, isi seteaza functiile la un minim de supravietuire si isi pierde coloritul roscat specific. In aceasta stare pestele este foarte vulnerabil in fata pradatorilor, insa restul colegilor de grup, treji, au grija sa il protejeze.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 224 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 53 54 55

56

57 58 59 »
«

»