´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 62

Stiati ca... Dragonul de Komodo ...

Stiati ca ...  Dragonul de Komodo este o reptila de talie mare ce se gaseste in insulele indoneziene Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang si Padar? Dragonul de Komodo este cea mai mare soparla din lume, ajungand la 3 metri lungime si 70 kg greutate. Datorita marimii, aceasta soparla domina ecosistemul in care traieste. La intrarea in rezervatia de pe insula Komodo se afla urmatorul anunt: "Zona periculoasa - Dragonul de Komodo. Pastrati linistea". V-ati gandi ca acest semn este pus pentru a nu deranja sau speria soparlele, insa de fapt este pentru a nu le atrage. Datorita marimii si veninului, dragonul de Komodo este considerat periculos. Este cunoscut pentru faptul ca ataca oameni, desi in ultimii 40 de ani a facut doar 5 victime. Veninul acestuia este foarte toxic: impiedica coagularea sangelui, scade tensiunea arteriala, paralizeaza muschii si induce hipotermia, ducand la intrarea in stare de soc si pierderea cunostiintei. Desi pare ca se deplaseaza lent si neindemanatic, dragonul de Komodo poate alerga mai repede decat un caine. Ca orice reptila, isi foloseste limba bifurcata pentru a detecta prada, iar principalele sale arme, in afara de venin, sunt ghiarele ascutite, falcile puternice si coada. Poate cel mai interesant lucru despre dragonul de Komodo este faptul ca femelele pot depune oua ce pot cloci fara a fi fertilizate de un mascul. Acest proces se numeste parteogeneza.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 245 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... melcul african urias ...

Stiati ca ...  melcul african urias este cea mai mare specie de melc de pe planeta, cochilia acestuia crescand pana la 30 de cm lungime si 15 cm diametru? Acesta este originar din padurile tropicale ale Ghanei si nu are niciun inamic natural. Acest lucru, impreuna cu faptul ca fiecare melc poate depune in jur de 1.200 de oua pe an, face ca populatia lor sa fie o problema. Oamenii de stiinta au estimat ca o singura pereche poate da nastere unei colonii de pana la 10 miliarde de indivizi, pe parcursul vietii lor de 5-7 ani. Acest lucru este o problema pentru ca acest melc are un apetit incredibil pentru orice planta sau fruct, ba mai mult, nu se da in laturi nici de la vopseaua si tencuiala peretilor!

Curiozitati: Curiozitatea numarul 246 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... Chlamydoselachus anguineus cunoscut ...

Stiati ca ...  Chlamydoselachus anguineus, cunoscut sub numele de rechin gulerat, este un peste cartalaginos ce traieste in estul Oceanului Atlantic, sud-vestul Oceanului Indian si in vestul si estul Oceanului Pacific? La prima vedere, acest animal seamana mai mult cu un tipar decat cu un rechin. Numele de rechin gulerat vine de la cele sase perchi de fante branhiale din zona gatului, ce dau impresia unui guler. Ajuns la maturitate, masculul ajunge la 1 m lungime, in timp ce femela este mai mare, atingand si 1.5 m. Rechinul gulerat traieste la o adancime de pana la 1280 m si se hraneste cu cefalopode. Uneori, rechinul gulerat este mentionat ca fiind o fosila vie, in mare parte datorita faptului ca specia s-a schimbat foarte putin din vremurile preistorice pana in prezent.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 247 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... Chrysopelea cunoscut sub ...

Stiati ca ...  Chrysopelea, cunoscut sub numele de "sarpe zburator", traieste in sud-estul Asiei? Acesta este veninos, insa nu destul incat sa ucida un om. Acesta are abilitatea sa de a sari din copac in copac, planand prin aer. Cand este intr-un copac, sarpele zburator se taraste pana in varful unei crengi, isi pozitioneaza corpul in forma literei "J" si se apleaca inainte pentru a controla nivelul de inclinatie dorit pentru "zbor" si pentru aterizare. Odata ajuns in aer, sarpele isi "suge" stomacul tranformandu-si corpul intr-un fel de aripa concava. Desi nu au membre, acestia planeaza mai bine decat veveritele zburatoare sau alte animale "planor", fiind capabili sa parcurga distange si de 100 de metri dintr-un singur "zbor".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 248 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»