´╗┐

Stiati ca ... animale si insecte

curiozitati despre animale si insecte - pagina 63

Stiati ca... miriapodul-dragon a fost ...

Stiati ca ...  miriapodul-dragon a fost descoperit abia in 2007 de catre un grup de cercetatori din Thailanda? Desmoxytes purpuroseaeste un miriapod de culoare roz care scuipa cianura! Astfel aproape orice pasare sau pradator care il "abordeaza" o sa aiba parte de socul vietii sau chiar de moarte. Ajuns la maturitate, acest miriapod roz atinge o lungime de 3 cm. Datorita abilitatii de a crea cianura, miriapodul-dragon miroase precum migdalele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 249 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... titanus giganteus sau ...

Stiati ca ...  titanus giganteus, sau gandacul Titan, este cel mai mare gandac si una dintre cele mai mari insecte din lume, adultii ajungand pana la 18 cm lungime? Oamenii de stiinta spun ca acesta este unul dintre cele mai misterioase creaturi din lumea animala. Acesta traieste in adancul padurilor tropicale din America de Sud si se aventureaza in afara habitatului normal doar in perioada de imperechere. Pana in prezent nu au fost gasite larve ale acestui animal, dar judecand dupa marimea gaurilor gasite in copaci, specialistii cred ca larva poate avea in jur de 30 cm lungime si 5 cm diametru. Larva se hraneste timp de cativa ani cu lemn aflat in putrefactie. Gandacul titan are un maxilar foarte puternic, fiind capabil sa rupa in doua un creion de lemn. Din fericire aceste nu prezinta un pericol pentru oameni. Contrar dimensiunilor, acest gigant al lumii insectelor poate zbura, insa nu direct de la sol, ci plonjand de pe crengile copacilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 250 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... centipedul amazonian urias ...

Stiati ca ...  centipedul amazonian urias este cel mai mare reprezentant al genului Scolopendra, adultul depasind adesea 30 cm? Acesta traieste in nordul si vestul Americii de Sud, dar si in Trinidad-Tobago, Jamaica si Insulele Virgine. Corpul centipedului urias este format din 21-23 de segmente rosii sau maro, cu tot atatea perechi de picioare. Aceasta insecta este carnivora, hranindu-se cu soparle, broaste, pasari mici, soareci, tarantule si chiar lilieci, pe care-i poate prinde din zbor. Acesta dieta este posibila datorita veninului puternic. Centipedul urias poate rani cu usurinta un om, provocandu-i umflaturi, febra si slabiciune. Chiar daca muscatura acestuia este extrem de dureroasa, este putin probabil sa fie fatala omului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 251 din categoria stiati ca... animale si insecte

Stiati ca... Dragonul de Komodo ...

Stiati ca ...  Dragonul de Komodo este o reptila de talie mare ce se gaseste in insulele indoneziene Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang si Padar? Dragonul de Komodo este cea mai mare soparla din lume, ajungand la 3 metri lungime si 70 kg greutate. Datorita marimii, aceasta soparla domina ecosistemul in care traieste. La intrarea in rezervatia de pe insula Komodo se afla urmatorul anunt: "Zona periculoasa - Dragonul de Komodo. Pastrati linistea". V-ati gandi ca acest semn este pus pentru a nu deranja sau speria soparlele, insa de fapt este pentru a nu le atrage. Datorita marimii si veninului, dragonul de Komodo este considerat periculos. Este cunoscut pentru faptul ca ataca oameni, desi in ultimii 40 de ani a facut doar 5 victime. Veninul acestuia este foarte toxic: impiedica coagularea sangelui, scade tensiunea arteriala, paralizeaza muschii si induce hipotermia, ducand la intrarea in stare de soc si pierderea cunostiintei. Desi pare ca se deplaseaza lent si neindemanatic, dragonul de Komodo poate alerga mai repede decat un caine. Ca orice reptila, isi foloseste limba bifurcata pentru a detecta prada, iar principalele sale arme, in afara de venin, sunt ghiarele ascutite, falcile puternice si coada. Poate cel mai interesant lucru despre dragonul de Komodo este faptul ca femelele pot depune oua ce pot cloci fara a fi fertilizate de un mascul. Acest proces se numeste parteogeneza.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 252 din categoria stiati ca... animale si insecte

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»