´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 17

Stiati ca... cel dintai Manual ...

Stiati ca ...  cel dintai "Manual de medicina", tiparit in anul 1551 la Alba Iulia si apartine medicului Paul Kyr (1506 - 1588)? Acesta a fost medic de curte la Suceava, Targoviste si Alba Iulia si i-a tratat printre altii pe domnitorii Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, Petru Cercel, Mihnea al III-lea si pe principii Ioan Zapolya, Ioan Sigismund, Sigismund Bathory. A murit la Alba Iulia in timpul epidemiei de ciuma din anul 1588.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 65 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Manualul de gimnastica ...

Stiati ca ...  "Manualul de gimnastica pentru Scoalele poporale", aparut la Brasov in 1891, este printre primele de acest gen din tara noastra? Autorul lui este Ioan Emil Prodan (nascut in 1860 la Alba Iulia) preot (la Spalnaca), invatator, profesor de gimnastica la Brasov, redactor la "Tribuna".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 66 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... cea mai cunoscuta ...

Stiati ca ...  cea mai cunoscuta cultura cu ceramica pictata din centrul si sud-estul Transilvaniei este Cultura Petresti dupa localitatea unde s-au facut primele descoperiri de pe Valea Sebesului?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 67 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... pe unul din ...

Stiati ca ...  pe unul din cele 7 straturi de pictura ale Bisericii vechi a Manastirii Ramet apare, in anul 1377, numele episcopului Ghelasie si a pictorului Mihu de la Crisul Alb?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 68 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»