´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 28

Stiati ca... cea mai mica ...

Stiati ca ...  cea mai mica pictura din lume a fost realizata de un artist flamand pe un bob de porumb? Pictura reprezenta un morar cu moara sa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 109 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Liber linteus este ...

Stiati ca ...  "Liber linteus" este cel mai lung text cunoscut redactat in etrusca, o carte veritabila, scrisa pe panza, care a fost fragmentata pentru infasarea unei mumii egiptene? Textul caligrafiat in negru si rosu, pe 12 coloane, provine din sec. I i.e.n. si contine circa 230 randuri, respectiv 1.200 de cuvinte lizibile. Repetitiile sugereaza un caracter ritual al textului. I se mai spune "calendarul religios" care prevede data si locul pentru fiecare zi a ceremoniilor dedicate zeitatilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 110 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... muzeul arheologic din ...

Stiati ca ...  muzeul arheologic din Zagreb, fondat in 1846, detine aproximativ 460.000 de exponate, printre care monumente de origine greaca si romana, medievale, egiptene, dar si o colectie numismatica, una dintre cele mai mari si maiimportante din Europa si din lume? Muzeul detine si o librarie impresionanta, cu peste 50.000 de volume.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 111 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... bestseller-ul secolului XV ...

Stiati ca ...  bestseller-ul secolului XV era o carte erotica numita "Povestea celor doi iubiti"? Carte, ce este citita si astazi, era scrisa de Aeneas Sylvius Piccolomini. Numele poate nu va pare cunoscut dar el a devenit mai tarziu Papa Pius al II-lea.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 112 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»