´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 34

Stiati ca... Rembrandt Van Rijn ...

Stiati ca ...  Rembrandt Van Rijn a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochten van Zuitbroeck, fiind si singurul dintre fratii sai care a invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina? A ajuns la Universitatea din Leiden in 1620, unde a stat pentru cateva luni pentru a urma pictura. Rembrandt Van Rijn si-a inceput studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde a stat timp de 3 ani, rezultatele remarcabile din acel moment convingandu-i pe parintii sai sa-l trimita sa studieze din 1624 la Amsterdam, in atelierul lui Pieterzoon Lastman unde si-a desavarsit tehnica clarobscurului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 133 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Lectia de anatomie ...

Stiati ca ...  "Lectia de anatomie a doctorului Tulp" a fost prima mare comanda pe care Rembrandt Van Rijn a primit-o in atelierul sau din Amsterdam? Prin aceasta pictura, Rembrandt a reusit sa patrunda in premiera in cercul marilor pictori olandezi, fiind cautat in cele din urma de familiile bogate din Olanda, pentru portrete. "Patimile Domnului", o alta opera celebra a lui Rembrandt Van Rijn a fost comandata in anul 1634 de Henric Frederic, acelasi an in care Rembrandt Van Rijn se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 134 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Ospatul lui Baltazar ...

Stiati ca ...  "Ospatul lui Baltazar" a fost realizat de Rembrandt Van Rijn in anul 1635 si infatiseaza spaima lui Nabucodonosor in momentul in care mana lui Dumnezeu ii lasa un mesaj in ebraica: "Numarat, cantarit, impartit.", mesaj pe care acesta nu il descifreaza initial, intelegand apoi ca este vorba despre regatul sau, ce va fi divizat intre mezi si persi?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 135 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Rondul de noapte ...

Stiati ca ...  "Rondul de noapte" a fost realizat de Rembrandt Van Rijn in 1642 si este considerat una dintre marile sale capodopere, la acea vreme starnind un scandal urias?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 136 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»