´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 38

Stiati ca... albastrul de Voronet ...

Stiati ca ...  albastrul de Voronet, dupa cum spune insusi numele, este o nuanta a culorii albastre specifica frescei exterioare a Bisericii Manastirii Voronet? A fost produsa, se pare, pe baza unei retete secrete, avand la baza mineralul azurit. Importanta acestei culori rezida si in faptul ca are o rezistenta deosebita la influentele meteorolgice care distrug, in timp, fresca. Acest lucru este evident pe partea nordica si nord-estica unde fresca mai pastreaza doar albastrul si un turcoaz, posibil derivat al albastrului. In plus, nuanta acestui albastru este identica cerului Bucovinei dintr-o anumita perioada a anului, la culesul strugurilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 149 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... cele opt biserici ...

Stiati ca ...  cele opt biserici pictate din nordul Moldovei, Bucovina au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO? Sapte dintre ele: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010. Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 150 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Neamt mai ...

Stiati ca ...  manastirea Neamt mai este denumita si "Ierusalimul ortodoxiei romane"? Aceasta este una dintre cele mai vechi stabilimente ortodoxe din Romania.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 151 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Neamt a ...

Stiati ca ...  manastirea Neamt a fost datata prima oara in anul 1407, in vremea domniei lui Alexandru cel Bun, insa a fost construita in intregime in timpul domniei lui Stefan Cel Mare, fiind finalizata in 1497? Are hramul "Inaltarii Domnului" si se afla pe lista de lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1991.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 152 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»