´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 38

Stiati ca... manastirea Cozia are ...

Stiati ca ...  manastirea Cozia are hramul "Sfanta Treime" si a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului al XIV-lea? Este situata in apropiere de statiunea valceana Calimanesti, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt, la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea si 80 de kilometri de Sibiu. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana ce-i poarta numele si s-a refacut pictura, iar in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu a fost construit pridvorul, in stitlul consacrat al domnitorului. Tot la Manastirea Cozia a fost inmormantat Mircea cel Batran, pe 4 februarie 1418.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 149 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Trei Ierarhi ...

Stiati ca ...  manastirea Trei Ierarhi din Iasi a fost ridicata intre anii 1637 si 1639, de catre voievodul Vasile Lupu, fiind destinata initial a fi necropola domneasca? Avand elemente din goticul transilvan, constructia a reprezentat aspiratia lui Lupu catre bizantism si are hramul "Trei Ierarhi", Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu (sau Teologul) si Ioan Gura de Aur, fiind sarbatorit pe 30 ianuarie. Situata in centrul Iasiului, manastirea este pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, inca din 1991. Alte vechi manastiri iesene, precum "Sfantul Nicolae Domnesc", Galata sau Golia, au fost ridicate intre secolele XV-XVII.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 150 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Tismana este ...

Stiati ca ...  manastirea Tismana este printre cele mai vechi asezamante monahale din Tara Romaneasca, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, in stilul bizantin? "Maretul cuib al Basarabilor" sau "cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de pe Olt", Manastirea Tismana are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Gorj, la circa 35 de kilometri de Targu-Jiu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 151 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Polovragi a ...

Stiati ca ...  manastirea Polovragi a fost ridicata la inceputul secolului al XVI-lea, in stil bizantin, fiind o manastire de maici? Situat la 55 de kilometri de Targu-Jiu, asezamantul are de asemenea hramul "Adormirii Maicii Domnului" si se afla in localitatea Polovragi, in apropiere de Cheile Oltetului si de Pestera Polovragi.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 152 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»