´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 39

Stiati ca... manastirea Curtea de ...

Stiati ca ...  manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de Neagoe Basarab, la inceputul secolului al XVI-lea, fiind situata in Curtea de Arges, la circa 40 de kilometri de Pitesti? Manastire de calugari, are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si este cunoscuta pentru doua legende, cea a mesterului Manole si cea a Sfintei Filoteia, sarbatorita pe 7 decembrie, ale carei moaste se afla in aceasta manastire.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 153 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in necropola regala ...

Stiati ca ...  in necropola regala aflata la Curtea de Arges sunt inmormantati regele Carol I si regina Elisabeta, regele Ferdinand si regina Maria si regele Carol al II-lea? Manastirea este de asemenea pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, incepand cu anul 1991.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 154 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Cozia are ...

Stiati ca ...  manastirea Cozia are hramul "Sfanta Treime" si a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului al XIV-lea? Este situata in apropiere de statiunea valceana Calimanesti, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt, la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea si 80 de kilometri de Sibiu. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana ce-i poarta numele si s-a refacut pictura, iar in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu a fost construit pridvorul, in stitlul consacrat al domnitorului. Tot la Manastirea Cozia a fost inmormantat Mircea cel Batran, pe 4 februarie 1418.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 155 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Trei Ierarhi ...

Stiati ca ...  manastirea Trei Ierarhi din Iasi a fost ridicata intre anii 1637 si 1639, de catre voievodul Vasile Lupu, fiind destinata initial a fi necropola domneasca? Avand elemente din goticul transilvan, constructia a reprezentat aspiratia lui Lupu catre bizantism si are hramul "Trei Ierarhi", Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu (sau Teologul) si Ioan Gura de Aur, fiind sarbatorit pe 30 ianuarie. Situata in centrul Iasiului, manastirea este pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, inca din 1991. Alte vechi manastiri iesene, precum "Sfantul Nicolae Domnesc", Galata sau Golia, au fost ridicate intre secolele XV-XVII.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 156 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»