´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 39

Stiati ca... manastirea Putna este ...

Stiati ca ...  manastirea Putna este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare? Constructia a fost terminata in anul 1481, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". Manastirea a fost numita de Mihai Eminescu "Ierusalimul neamului romanesc", iar tot aici a fost inmormantat Stefan cel Mare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 153 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... constructia Bisericii Negre ...

Stiati ca ...  constructia Bisericii Negre din Brasov a inceput in anul 1383 si a fost finalizata in anul 1477? Initial biserica de rit catolic, edificiul de stil gotic a primit hramul Sfanta Maria, nume pe care l-a si purtat pana in anul 1689, cand a fost distrusa partial de un incendiu si a primit numele pe care il are in prezent. Biserica este cea mai mare constructie sacrala din tara, are cel mai mare clopot care exista in bisericile din Romania si este unul dintre cele mai mari lacase de cult din Europa Centrala si de Est. Are 89 de metri lungime, 38 de metri latime si 42 de metri inaltime, putand cuprinde in jur de 5.000 de persoane.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 154 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... biserica Sfantul Mihail ...

Stiati ca ...  biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania? Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca a fost ridicata in Piata Centrala din oras, iar constructia a fost finalizata in anul 1390, sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, avand o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima de 80 de metri. De cult romano-catolic, biserica are deasupra portii de intrare un blazon care il reprezinta pe Sfantul Arhanghel Mihail.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 155 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... biserica Densus mai ...

Stiati ca ...  biserica Densus mai este denumita "biserica fara pereche in toata romanimea"? Biserica poarta hramul "Sfantul Nicolae" si se afla in localitatea hunedoreana Densus, la 10 kilometri de Hateg, Este una dintre cele mai vechi biserici in rit bizantin din Romania, fiind ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea. Pictura sa murala dateaza din anul 1443, iar unele dintre pietrele folosite la constructie provin din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflata in apropiere. Inclusa pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, biserica a fost numita de scriitorul si omul politic Nicolae Iorga drept biserica "fara pereche in toata romanimea".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 156 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»