´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 41

Stiati ca... biserica Sfantul Mihail ...

Stiati ca ...  biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania? Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca a fost ridicata in Piata Centrala din oras, iar constructia a fost finalizata in anul 1390, sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, avand o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima de 80 de metri. De cult romano-catolic, biserica are deasupra portii de intrare un blazon care il reprezinta pe Sfantul Arhanghel Mihail.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 161 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... biserica Densus mai ...

Stiati ca ...  biserica Densus mai este denumita "biserica fara pereche in toata romanimea"? Biserica poarta hramul "Sfantul Nicolae" si se afla in localitatea hunedoreana Densus, la 10 kilometri de Hateg, Este una dintre cele mai vechi biserici in rit bizantin din Romania, fiind ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea. Pictura sa murala dateaza din anul 1443, iar unele dintre pietrele folosite la constructie provin din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflata in apropiere. Inclusa pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, biserica a fost numita de scriitorul si omul politic Nicolae Iorga drept biserica "fara pereche in toata romanimea".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 162 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... manastirea Pestera Sfantului ...

Stiati ca ...  manastirea Pestera Sfantului Andrei este prima biserica crestina din Romania? Biserica manastirii Pestera Sfantului Andrei a fost ridicata in anul 1995, avand hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", in care se pastreaza moastele Sfantului Andrei, patronul spiritual al Romaniei si fratele Sfantului Apostol Petru. Pestera in care s-a rugat Sfantul Andrei, in urma cu circa 2000 de ani, a fost descoperita in anul 1918, iar dupa cateva zeci de ani au fost construite chiliile calugarilor, fiind vizitata de mii de pelerini anual si supranumita "Bethleemul romanilor". Manastirea se afla in apropiere de localitatea Ion Corvin, din sudul Dobrogei, la circa 40 de kilometri de Cernavoda.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 163 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... pictorul olandez Van ...

Stiati ca ...  pictorul olandez Van Gogh a pictat tabloul "Florile Soarelui" de-a lungul perioadei sale de sedere in Arles, in 1888, pentru a decora "casa artistilor"? In 1987, o companie de asigurari japoneza i-a cumparat cu peste 30 de milioane de euro, ceea ce contrasteaza ironic cu saracia prin care a trecut pictorul de-a lungul vietii sale.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 164 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»