´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 42

Stiati ca... in august 1954 ...

Stiati ca ...  in august 1954, gemenii McWhirter au lansat prima editie a "The Guinness Book of Records", tiparind 1.000 de exemplare ce au fost distribuite gratuit? Dupa un an, pe 27 august 1955, Cartea Recordurilor era lansata in librarii intr-o editie de 197 de pagini si spre surprinderea fratilor McWhirter, cartea a ajuns pana la Craciun sa ocupe prima pozitie in clasamentul vanzarilor din Marea Britanie. Cartea a continuat sa se bucure de succes dupa publicarea mai multor editii, iar in timp Guinness a hotarat ca fiecare editie noua din "Cartea Recordurilor" sa fie publicata in luna octombrie a fiecarui an, astfel incat sa fie disponibila in perioada cumparaturilor pentru Craciun.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 165 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... istoria Cartii Recordurilor ...

Stiati ca ...  istoria Cartii Recordurilor incepe in momentul in care printre angajatii fabricii de bere Guinness se numara si Christopher Chataway, un atlet care se imprietenise cu gemenii Norris si Ross McWhirter la Universitatea Oxford, cu ocazia participarii la cursele de atletism? Gemenii McWhirter l-au uluit pe Chataway prin pasiunea lor pentru diferite curiozitati despre planeta, care dupa ce si-au terminat studiile au renuntat la cariera de atleti, ajungand sa detina o editura si o agentie specializata in verificarea datelor si recordurilor. Intamplator, Norris McWhirter a fost crainicul arenei din Oxford la evenimentul din 1954 in care Roger Bannister a reusit sa alerge o mila in mai putin de 4 minute, doborand o bariera psihologica si totodata recordul mondial. Reusita atletului a readus in atentia publicului recordurile mondiale, astfel ca Beaver a fost convins ca ideea sa are sanse de reusita, motiv pentru care a comandat publicarea primei editii a Cartii Recordurilor Guinness.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 166 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... binecunoscuta Cartea a ...

Stiati ca ...  binecunoscuta Cartea a Recordurilor (Guinness World Records) a aparut in urma une dispute pe tema vanatului cu pene? Pe 10 noiembrie 1951, directorul fabricii de bere Guinness de la acea vreme, Hugh Beaver, se afla la vanatoare alaturi de prietenii sai in Irlanda si dupa finalizarea partidei de vanatoare, Beaver a intrat intr-o disputa verbala cu amicii sai pe tema vanatului cu pene. Beaver sustinea ca cea mai rapida pasare vanata in Europa este ploierul auriu iar prietenii lui il contraziceau, moment in care Beaver si-a dat seama ca nu poate gasi raspunsul la intrebarea sa in enciclopedii si s-a gandit ca o carte in care sa se gaseasca raspunsurile la intrebarile de acest tip ar avea sanse sa devina populara.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 167 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... mai multe desene ...

Stiati ca ...  mai multe desene in carbune de Michelangelo au fost descoperite intr-o sala secreta de sub capela Medici din bazilica San Lorenzo din Florenta? Michelangelo, considerat un geniu al Renasterii italiene, a fost nevoit sa se ascunda in acea camera mica subterana, de doar sapte metri pe doi metri, timp de trei luni, in perioada atacului trupelor spaniole asupra acestui oras toscan in anul 1529. Artistul italian, condamnat la singuratate in acele luni, a acoperit peretii camerei cu schite, incercand sa isi stimuleze inspiratia in vederea unor opere viitoare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 168 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»