´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 45

Stiati ca... biblioteca Congresului Statelor ...

Stiati ca ...  biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii din Washington este cea mai mare biblioteca din lume, avand aproximativ 32 de milioane de carti in mai mult de 470 de limbi?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 177 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... templul Angkor Wat ...

Stiati ca ...  templul Angkor Wat a fost construit la inceputut secolului 12 pe locul unde acum se afla Cambodgia? Este unul dintre primele temple hindu construite, inchinate lui Vishnu. Ulterior, in secolele 14 sau 15 a devenit templu Buddhist. In secolul 16, pe cand niste calugari din Portugalia vizitau templul au remarcat frumusetea acestuia si au spus ca nu exista cuvinte prin care il pot descrie altora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 178 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... istoria Acropolei incepe ...

Stiati ca ...  istoria Acropolei incepe o data cu istoria Atenei? Se spune ca atenienii au cerut zeilor daruri pentru a hotari care din ei va deveni zeul protector al orasului. Lupta cea mare s-a dat intre Poseidon, zeul marii si Atena, zeita intelepciunii si a razboiului. Castigatoare a fost Atena care a oferit atenienilor maslinul. Astfel, chiar si astazi, putem admira maiestria celor doua temple construite in cinstea celor doi zei. Cea mai mare constructie de pe Acropola, Parthenonul a fost templul Atenei, iar cea de-a doua constructie ca marime a fost templul zeului Poseidon, cunoscut sub numele de Erechteion.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 179 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... templul Vishnu din ...

Stiati ca ...  templul Vishnu din Srirangam sau Templul Sri Ranganathaswamy se gaseste in orasul indian Tiruchiapalli sau Trichy si este unul din cele mai mari si functionale temple din lume? Templul este inchinat lui Vishnu, unul din cei trei Zei din religia Hindu. Legenda spune ca acum mult timp, un intelept a poposit aici si a asezat pe pamant o statuie a lui Vishnu, in fata unui sarpe. A doua zi, el a descoperit ca nu mai poate misca statuia din loc, astfel s-a hotarat sa ridice in acel loc un templu. Peste secole, templul "a crescut", devenind unul dintre cele mai mari temple construite vreodata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 180 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»