´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 53

Stiati ca... in secolul 19 ...

Stiati ca ...  in secolul 19 apar in pictura majoritatea stilulilor : romantism, realism, naturalism, impresionism, simbolism, art nouveau, post-impresionism si neo-impresionism?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 209 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in Romania pana ...

Stiati ca ...  in Romania, pana spre sfarsitul secolului 18 artele plastice urmau doua traditii disticte: cea bizantina (cele doua state romanesti si zona ortodoxa reprezentata de romanii din Transilvania) si cea occidentala (zonele din Transilvania locuite de sasi, maghiari, secui si zona Banatului locuita de svabi)? Aceasta divizare, chiar mai stricta in arta decat in arhitectura, unde interferentele stilistice erau chiar frecvente, a fost cauzata de rigorile programelor inconografice impuse de religie, desi, in unele biserici ortodoxe din Transilvania, se pot observa clar lucrari influentate de curentele occidentale (picturile in stil gotic din biserica satului Strei, in prezent in judetul Hunedoara, datand din secolul 14).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 210 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in anul 1863 ...

Stiati ca ...  in anul 1863, Edouard Manet picteaza tabloul intitulat Olympia, care a provocat un scandal enorm, reprezentand-o pe zeita Venus in chip de curtezana? Nu se vorbeste inca de impresionism, dar se poate deja intrevedea caracteristicile principale ale acestei miscari, care il va duce in aer liber sa picteze faimoasele sale peisaje. Respinse de juriul Salonului Oficial, Manet isi va expune picturile, printre care celebra Le Dejeuner sur l'herbe, impreuna cu Pissarro, Jongkind, Fantin-Latour si altii in "Salonul refuzatilor" (Le Salon des Refuses), spre stupefactia publicului conservator si entuziasmul tinerilor pictori, care se vedeau confruntati cu problemele ce-i framantau.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 211 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in Evul mediu ...

Stiati ca ...  in Evul mediu s-a dezvoltat arta gotica si pictura bisericeasca (icoane)?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 212 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»