´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 55

Stiati ca... in anul 1863 ...

Stiati ca ...  in anul 1863, Edouard Manet picteaza tabloul intitulat Olympia, care a provocat un scandal enorm, reprezentand-o pe zeita Venus in chip de curtezana? Nu se vorbeste inca de impresionism, dar se poate deja intrevedea caracteristicile principale ale acestei miscari, care il va duce in aer liber sa picteze faimoasele sale peisaje. Respinse de juriul Salonului Oficial, Manet isi va expune picturile, printre care celebra Le Dejeuner sur l'herbe, impreuna cu Pissarro, Jongkind, Fantin-Latour si altii in "Salonul refuzatilor" (Le Salon des Refuses), spre stupefactia publicului conservator si entuziasmul tinerilor pictori, care se vedeau confruntati cu problemele ce-i framantau.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 217 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in Evul mediu ...

Stiati ca ...  in Evul mediu s-a dezvoltat arta gotica si pictura bisericeasca (icoane)?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 218 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... cele mai vechi ...

Stiati ca ...  cele mai vechi picturi rupestre sunt cele de la Grotte Chauvet din Franta, de acum 32.000 de ani, fiind gravate si pictate cu ocru rosu si pigment negru si sunt reprezentari de cai, rinoceri, bizoni si mamuti?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 219 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... tabloul Rideau Cruchon ...

Stiati ca ...  tabloul "Rideau, Cruchon et Compotier" a fost pictat de Paul Cezanne intre anii 1893-1894? Tabloul lui Cezanne a uimit prin culoare si expresivitate. Pictura a fost vanduta in schimbul sumei de 60.5 milioane de dolari la Sotheby, New York, in mai 1999. Cumparatorul a fost "The Whitneys", una dintre cele mai instarite familii americane. Mai tarziu insa, tabloul a fost vandut din nou, cu pret "promotional".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 220 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 52 53 54

55

56 57 58 »
«

»