Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 56

Stiati ca... tabloul Doctorul Gachet ...

Stiati ca ...  tabloul "Doctorul Gachet" a fot pictat in anul 1890 de renumitul pictor impresionist Van Gogh? O suta de ani mai tarziu opera a fost cumparata de omul de afaceri japonez Ryoei Saito, in schimbul sumei de 82,5 milioane de dolari. Van Gogh a pictat doua versiuni ale acestui tablou, cu foarte mici diferente de culoare, cel de-al II-lea exemplar aflandu-se la Musee dOrsay in Paris. Omul de afaceri a socat lumea intreaga cand a declarat ca isi doreste ca tabloul sa fie incinerat odata cu el atunci cand va muri. Mai tarziu a revenit asupra acestei declaratii spunand ca a folosit doar o figura de stil. Saito a murit in anul 1996, iar tabloul este inca intact.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 221 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... tabloul lui Gustav ...

Stiati ca ...  tabloul lui Gustav Klimt "Adela Bloch-Bauer I" este considerat una din capodoperele artistului? Piesa a fost vanduta in iunie 2006 la o licitatie care a avut loc in New York, pentru fabuloasa suma de 135 milioane de dolari. Adele Block-Bauer este singurul model pe care Klimt l-a imortalizat in doua tablouri. Cea de-a doua pictura a fost realizata in anul 1912 si se numeste Adele Bloch-Bauer II. Gustav Klimt este cel mai renumit pictor simbolist austriac.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 222 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Leonardo Da Vinci ...

Stiati ca ...  Leonardo Da Vinci 1452-1519 a fost unul dintre cei mai buni pictori intalniti pana in prezent? Avand o personalitate si un talent extraordinar da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, om de stiinta, matematician, inginer, inventator, anatomist, geologist, botanist si scriitor. Geniul sau a condensat idealului umanist al Renasterii. Mintea si personalitatea lui da Vinci erau super-umane si nemaintalnite. Viata lui intima este un subiect controversat. Se pare ca da Vinci avea inclinatii sodomice. Sanatatea i se deterioreaza din cauza unui atac vascular cerebral si inima sa inceteaza sa mai bata in data de 2 mai 1519.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 223 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... Amadeo Modigliani 1884-1920 ...

Stiati ca ...  Amadeo Modigliani 1884-1920 a fost un pictor si sculptor italian ce a urcat in principal in Franta? Modigliani a avut un stil modern, caracterizat de fetele similare cu mastile si lungirea formelor. Acesta a murit din cauza meningitei, accentuata de saracie, multa munca si dependenta de alcool si droguri. Iubita lui, Hebouterne era insarcinata in noua luni cand Modigliana a murit si s-a aruncat de la al cincilea etaj impreuna cu copilul ei nenascut la o zi dupa moartea lui Modigliani. Cei doi sunt inmormantati in acelasi loc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 224 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 53 54 55

56

57 58 59 »
«

»