´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 65

Stiati ca... Stalin a vandut ...

Stiati ca ...  Stalin a vandut numeroase capodopere impresioniste, care faceau parte din magnificele colectii ale tarilor, americanilor, pe ascuns, pentru a cumpara tractoare?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 257 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in timpul asediului ...

Stiati ca ...  in timpul asediului nazist al orasului Leningrad, toate tablourile din Muzeul Ermitaj au fost adapostite in afara cladirilor, fara ca activitatea muzeului sa inceteze? Ghizii purtau elevii prin fata ramelor goale, continuand sa le prezinte "operele de arta" ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, dovedind, astfel, ca arta putea incuraja si ajuta la depasirea ororilor razboiului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 258 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... faimosul ganditor Baruch ...

Stiati ca ...  faimosul ganditor Baruch Spinoza era pasionat de intrecerile care ii aveau ca protagonisti pe paianjeni?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 259 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... impartirea pe capitole ...

Stiati ca ...  impartirea pe capitole si versete a Bibliei este destul de tarzie? Prima impartire au facut-o evreii, Legea fiind impartita in 52 de sectiuni (perashiyot) dupa numarul de saptamani dintr-un an, pentru a fi citita la cult, iar profetii (nebiim) au fost impartiti in 54 de haftarot. Crestinii, in primele secole, au impartit si ei cartile Noului Testament in scopuri liturgice (citirea la slujbe). Insa prima impartire din care se va ajunge la cea moderna se datoreaza lui Stefanus Langton, episcop de Canterbury si profesor la Paris, in 1220. Dupa o serie de mici modificari, varianta "finala" a fost elaborata de Robert Etienne in sec. XVI. Biblia are astazi 1328 de capitole, 40030 de versete si 773692 de cuvinte.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 260 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»