´╗┐

Stiati ca ... arta si cultura

curiozitati despre arta si cultura - pagina 67

Stiati ca... faimosul ganditor Baruch ...

Stiati ca ...  faimosul ganditor Baruch Spinoza era pasionat de intrecerile care ii aveau ca protagonisti pe paianjeni?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 265 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... impartirea pe capitole ...

Stiati ca ...  impartirea pe capitole si versete a Bibliei este destul de tarzie? Prima impartire au facut-o evreii, Legea fiind impartita in 52 de sectiuni (perashiyot) dupa numarul de saptamani dintr-un an, pentru a fi citita la cult, iar profetii (nebiim) au fost impartiti in 54 de haftarot. Crestinii, in primele secole, au impartit si ei cartile Noului Testament in scopuri liturgice (citirea la slujbe). Insa prima impartire din care se va ajunge la cea moderna se datoreaza lui Stefanus Langton, episcop de Canterbury si profesor la Paris, in 1220. Dupa o serie de mici modificari, varianta "finala" a fost elaborata de Robert Etienne in sec. XVI. Biblia are astazi 1328 de capitole, 40030 de versete si 773692 de cuvinte.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 266 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... in vremea lui ...

Stiati ca ...  in vremea lui Shakespeare, gramatica si scrisul nu erau foarte standardizate, asa ca el a ajutat la evolutia limbii engleze?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 267 din categoria stiati ca... arta si cultura

Stiati ca... una dintre cele ...

Stiati ca ...  una dintre cele mai scumpe carti din lume se numeste "Codex Leicester de Leonardo da Vinci? Aceasta carte a fost cumparata in 1994 de catre fondatorul companiei Microsoft, Bill Gtaes, pentru suma de 30,8 milioane de dolari. Este o colectie de 72 de pagini, extrase din scrierile stiintifice si filozofice ale lui da Vinci, deosebindu-se prin particularitatea de a fi scrisa invers (scriere speculara, in oglinda), fiind necesara o oglinda pentru a citi textul corect.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 268 din categoria stiati ca... arta si cultura

« 64 65 66

67

68 69 70 »
«

»