´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 114

Stiati ca... suprafata lui Ceres ...

Stiati ca ...  suprafata lui Ceres este destul de calda, temperatura ajungand la -38 grade Celsius? Analiza spectrala indica prezenta unor materiale hidratate, fapt ce a dus la concluzia existentei apei din abundenta in interiorul planetoidului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 453 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... interiorul planetoidului Ceres ...

Stiati ca ...  interiorul planetoidului Ceres este probabil diferentiat, iar mantaua este suspectata a contine o mare cantitate de gheata, mai multa decat volumul de apa dulce de pe Pamant? Exista insa si varianta unei diferentieri minime, cu mici cantitati de apa, in cazul in care interiorul este poros.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 454 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Ceres este o ...

Stiati ca ...  Ceres este o planeta embrionara in care perturbatiile gravitationale ale lui Jupiter n-au permis formarea unei noi planete in zona, lasand astfel doar resturi pe orbita? Desi Ceres este indeajuns de mare comparativ cu celelalte corpuri ce orbiteaza intre Marte si Jupiter, insumand 25% din masa intregii centuri principale, este totusi de 14 ori mai putin masiv decat micul Pluton.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 455 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... asteroizii ce compun ...

Stiati ca ...  asteroizii ce compun centura de asteroizi sunt in general de trei tipuri: C - cu un continut mare de carbon si care domina ca numar; S - bogati in compusi de siliciu si metale; si M - cei mai rar intalniti, continand un procent mare de fier si nichel. Asteroizii bogati in carbon sunt cei ce se aseamana cel mai mult cu compozitia initiala a nebuloasei din care s-a format Sistemul Solar, pe cand cei silicati sugereaza ca au suferit transformari profunde de la formare pana in prezent. Pe langa aceste tipuri principale exista si altele, rar intalnite in aceasta zona. Pe langa aceste tipuri observate, ar trebui sa existe si un al patrulea, format din bazalt, tip de asteroizi extrem de rari, insumand doar 1% din estimari.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 456 din categoria stiati ca... astronomie

« 111 112 113

114

115 116 117 »
«

»