´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 133

Stiati ca... miscarea de rotatie ...

Stiati ca ...  miscarea de rotatie a lui Triton este sincrona? Triton aratand aceeasi fata catre planeta, asemeni Lunii. orbita tritoniana are o forma aproape circulara, cu o excentricitate aproape zero?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 529 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... din cauza acestei ...

Stiati ca ...  din cauza acestei orbite retrograde, Triton pierde energie prin intermediul fortelor mareice, iar intr-un viitor indepartat, peste aproximativ 3,6 miliarde de ani, se va apropia indeajuns de planeta pentru a fi dezintegrat si transformat poate intr-un sistem de inele, sau chiar va intra in coliziune cu Neptun?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 530 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cu un diametru ...

Stiati ca ...  cu un diametru de 2.700 km Triton este al saptelea satelit ca marime din Sistemul Solar? Insa detine un record: este singurul satelit de dimensiuni importante ce are orbita retrograda, se roteste in jurul planetei invers decat sensul de rotatie al acesteia in jurul axei. Aceasta particularitate ne arata ca Triton nu este un satelit originar, nu s-a format impreuna cu planeta, ci este probabil capturat ulterior. Apropierea lui Neptun de centura Kuiper creste probabilitatea ca originea lui Triton sa fi fost aici, iar noi modele arata ca cea mai mare probabilitate este ca satelitul sa fi facut parte initial dintr-un sistem dublu, care in momentul apropierii de Neptun sa se fi separat, Triton ramanand pe orbita, iar companionul fiind expulzat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 531 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Nereida este din ...

Stiati ca ...  Nereida este, din intregul Sistem Solar, satelitul cu cea mai mare excentricitate orbitala, de 0,75, fiind de 7 ori mai departe la apogeu decat la perigeu? Acest faft sugereaza ca este un corp capturat ulterior.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 532 din categoria stiati ca... astronomie

« 130 131 132

133

134 135 136 »
«

»