´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 136

Stiati ca... in centrul planetei ...

Stiati ca ...  in centrul planetei Neptun se gaseste un nucleu compus din roca, invelit intr-o manta groasa formata din diverse tipuri de gheata (apa, amoniac, metan), iar la suprafata o atmosfera densa ce contine in mare parte hidrogen, heliu si urme de metan, amoniac si apa?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 541 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... centura Kuiper a ...

Stiati ca ...  centura Kuiper a suferit de-a lungul timpului destabilizari si modificari in structura, impuse de gravitatia planetei Neptun? Exista o serie intreaga de obiecte apartinand centurii Kuiper care sunt in rezonanta cu Neptun, acest lucru asigurandu-le supravietuirea pe termen lung. Cel mai intalnit tip de rezonanta este 2:3, pe care o impartaseste si Pluton; din aceasta cauza, chiar daca orbitele se intersecteaza, planeta si planetoidul nu vor intra niciodata in coliziune.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 542 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... datorita situarii sale ...

Stiati ca ...  datorita situarii sale, precum si masei apreciabile, Neptun are o influenta profunda asupra centurii Kuiper, in acelasi fel cum Jupiter modeleaza centura de asteroizi din vecinatatea sa?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 543 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... axa de rotatie ...

Stiati ca ...  axa de rotatie a planetei Neptun este inclinata cu 28 grade, asemanatoare cu cea terestra (23 grade) si cu cea martiana (25 grade)? Astfel, anotimpurile sunt similare, cu deosebirea ca un sezon pe Neptun dureaza peste patru decenii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 544 din categoria stiati ca... astronomie

« 133 134 135

136

137 138 139 »
«

»