Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 14

Stiati ca... Soarele are circa ...

Stiati ca ...  Soarele are circa 4,76 miliarde de ani? Valoarea aceasta este confirmata de varsta celor mai batrani meteoriti, care este de circa 4,57 miliarde de ani (cu o eroare, in plus sau in minus, de un milion de ani).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 53 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... misiunea Phoenix Mars ...

Stiati ca ...  misiunea Phoenix Mars Lander de pe Marte a transmis in 2008 informatii conform carora ar putea exista conditii privind prezenta unor microorgansime, adaptate apei in stare solida? Primele explorari, incepute in anul 1964, ofereau informatii insuficiente pentru formarea unei imagini, chiar si vagi, privind eventuala viata pe planeta, dar in prezent cercetatorii au la dispozitie o bogata colectie de date, cu privire la atmosfera, relieful, clima, schimbarea anotimpurilor, structura geologica. Acestea par a confirma ideea microorganismelor primitive, capabile sa-si duca traiul in putina apa inghetata identificata, chiar daca probabilitatea existentei lor este redusa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 54 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... obiecte misterioase au ...

Stiati ca ...  obiecte misterioase au fost observate de catre cercetatorii de la NASA intr-unul dintre inelele lui Saturn? Regiunea inelului F este plina de obiecte spatiale necunoscute, avand dimensiuni extrem de variate. Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit, cu ajutorul observatorului spatial Cassini, obiecte misterioase, care au marimi de aproximativ 800 de metri, care perforeaza unul dintre inelele planetei Saturn, potrivit International Business Times. "Cred ca inelul F este cel mai ciudat inel al lui Saturn, iar ultimele probe preluate de la Cassini arata cum acesta este mult mai dinamic decat ne-am gandit vreodata", a spus Carl Murray, om de stiinta la Universitatea Queen Mary din Londra. "Aceste descoperiri ne arata ca regiunea inelului F arata ca o gradina zoologica, fiind plina de obiecte care au dimensiuni de la o jumatate de kilometru pana la marimea unei luni, precum Prometheus, de cateva sute de kilometri, creand un spectacol uimitor", a declarat Murray.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 55 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Misiunea Cassini apartinand ...

Stiati ca ...  Misiunea Cassini, apartinand NASA, a descoperit ca pe suprafata lui Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, se ascunde un ocean subteran? Satelitul Titan are nevoie de 16 zile ca sa orbiteze in jurul lui Saturn, ocazie cu care oamenii de stiinta au analizat forma sa. Masurand forta gravitationala a lui Titan, inclinarea de rotatie a satelitului si unele caracteristici de miscare ale acestuia pe orbita, cercetatorii au observat ca acesta se roteste pe o orbita eliptica si se confrunta deseori cu fortele mareice ale lui Saturn. "Detectarea valurilor mari de pe Titan, realizata de Cassini, ne demonstreaza ca exista, fara indoiala, un ocean ascuns sub suprafata inghetata a planetei. Este foarte important pentru noi sa gasim apa in sistemul solar si acum tocmai am gasit un alt loc unde se gaseste apa din abundeta", a declarat Luciano Iess de la Universitatea Sapienza din Roma. Potrivit cercetatorilor, oceane subterane ar putea sa existe si pe Europa, satelitul lui Jupiter, si pe Enceladus, un satelit mai mic al lui Saturn. Titan este cel mai mare satelit al planetei Saturn, iar atmosfera sa este compusa in mare parte din azot sub forma gazoasa. Schimbarile climatice, inclusiv vant si ploaie, creeaza caracteristici similare cu cele de la suprafata Pamantului, cum ar fi dune de nisip. In plus, tiparele meteorologice sezoniere sunt similiare celor de pe Terra.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 56 din categoria stiati ca... astronomie

« 11 12 13

14

15 16 17 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct