´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 146

Stiati ca... la fel ca ...

Stiati ca ...  la fel ca toate celelalte planete mari ale sistemului solar, Uranus are un sistem de inele? Acestea sunt intunecate, la fel ca cele ale lui Jupiter, si compuse din roci de pana la cativa metri in diametru, la fel ca cele ale lui Saturn. Inelele sunt in numar de 13, si in afara de doua celelalte nu depasesc cativa kilometri in latime. Uranus a fost prima planeta, dupa Saturn, cunoscuta a avea inele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 581 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... clima de pe ...

Stiati ca ...  clima de pe Uranus nu este complet inteleasa deoarece nu avem date despre atmosfera planetei care sa acopere un intreg an uranian, ce dureaza 84 de ani terestri?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 582 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... inclinatia axei planetei ...

Stiati ca ...  inclinatia axei planetei uraniana duce la variatii sezoniere extreme? A fost observata chiar si o "Pata intunecata", similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter, mult mai mica si cu o durata mai redusa de existenta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 583 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... structura uraniana este ...

Stiati ca ...  structura uraniana este complexa, cu straturi de nori de diferite compozitii? Exista vanturi puternice pe Uranus, in ciuda aparentei linistite a planetei. Straturile de nori se rotesc rapid in jurul planetei, unele mai repede decat aceasta. In functie de anotimp, viteza vantului poate atinge si 900 km/h. La ecuator vanturile sunt retrograde, in directia inversa rotatiei planetei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 584 din categoria stiati ca... astronomie

« 143 144 145

146

147 148 149 »
«

»