´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 146

Stiati ca... sunt indicii ca ...

Stiati ca ...  sunt indicii ca pe Ariel ar fi existat in trecut un ocean lichid in interior? S-a ajuns la aceste concluzii deoarece suprafata satelitului nu dateaza de la formarea sa, ci este mai noua comparativ cu ceilalti sateliti uranieni?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 581 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Ariel s-a format ...

Stiati ca ...  Ariel s-a format din discul de acretie ce a inconjurat planeta imediat dupa nasterea acesteia? Ca si ceilalti sateliti uranieni mari, Ariel are probabil un interior diferentiat, stratificat, cu un nucleu de roca in centru inconjurat de o manta de gheata. Aceasta diferentiere a avut nevoie de caldura interna; un corp ceresc trebuie sa ramana indeajuns de multa vreme cald incat sa permita alunecarea treptata in interior a materialului mai greu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 582 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... se crede ca ...

Stiati ca ...  se crede ca toti satelitii uranieni de mari dimensiuni sunt formati partial din gheata si partial din roca? Ariel nu face exceptie, suprafata sa reflecta cel mai bine lumina, si totusi pastreaza peste jumatate din lumina solara primita, solul fiind intunecat de-a lungul eonilor de depuneri de carbonati.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 583 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Miranda este unul ...

Stiati ca ...  Miranda este unul dintre putinele corpuri din Sistemul Solar ce are o circumferinta ecuatoriala mai mica decat circumferinta polara? Este compus in special din gheata, cu o parte de silicati si compusi organici in interior. Suprafata sa are un albedo aproape la fel de ridicat ca a lui Ariel.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 584 din categoria stiati ca... astronomie

« 143 144 145

146

147 148 149 »
«

»