´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 148

Stiati ca... clima de pe ...

Stiati ca ...  clima de pe Uranus nu este complet inteleasa deoarece nu avem date despre atmosfera planetei care sa acopere un intreg an uranian, ce dureaza 84 de ani terestri?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 589 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... inclinatia axei planetei ...

Stiati ca ...  inclinatia axei planetei uraniana duce la variatii sezoniere extreme? A fost observata chiar si o "Pata intunecata", similara cu Marea Pata Rosie de pe Jupiter, mult mai mica si cu o durata mai redusa de existenta.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 590 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... structura uraniana este ...

Stiati ca ...  structura uraniana este complexa, cu straturi de nori de diferite compozitii? Exista vanturi puternice pe Uranus, in ciuda aparentei linistite a planetei. Straturile de nori se rotesc rapid in jurul planetei, unele mai repede decat aceasta. In functie de anotimp, viteza vantului poate atinge si 900 km/h. La ecuator vanturile sunt retrograde, in directia inversa rotatiei planetei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 591 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... atmosfera uraniana este ...

Stiati ca ...  atmosfera uraniana este formata in proportie de peste 80% din hidrogen, 15% heliu, peste 2% metan si urme de alte gaze: etan, acetilena, metil-acetilena, monoxid si dioxid de carbon, vapori de apa? Metanul este cel ce da culoarea albastra-verzuie a planetei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 592 din categoria stiati ca... astronomie

« 145 146 147

148

149 150 151 »
«

»