´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 167

Stiati ca... Mimas este cel ...

Stiati ca ...  Mimas este cel mai mic corp din Sistemul Solar ce are forma sferica datorita propriei gravitatii? Datorita densitatii scazute, putem trage concluzia ca este format in mare parte din gheata si o mica parte roca. Satelitul se afla in rezonanta de 2:1 cu Thetys si de 2:3 cu Pandora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 665 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... pe Mimas se ...

Stiati ca ...  pe Mimas se gaseste un urias crater, denumit Herschel, masurand aproape o treime din diametrul satelitului? Acesta are o circumferinta de 130 km, pereti inalti de 5 km si o adancime de 10 km, craterul a luat nastere in urma unui impact ce aproape a dezintegrat micul satelit; exista fracturi in partea opusa a lui Mimas, rezultat al undelor de soc. Daca pe Terra am avea un astfel de crater comparabil ca dimensiuni, ar masura 4.000 km in diametru, mai mare decat Australia.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 666 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Mimas este cunoscut ...

Stiati ca ...  Mimas este cunoscut si ca satelitul Steaua Mortii?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 667 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... pe Iapetus se ...

Stiati ca ...  pe Iapetus se gaseste o formatiune ce se intinde de-a lungul ecuatorului in zona partii intunecate, pe 1.300 de km, avand in medie 20 km latime si 13 km inaltime? In zona luminoasa exista doar formatiuni ecuatoriale izolate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 668 din categoria stiati ca... astronomie

« 164 165 166

167

168 169 170 »
«

»