´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 169

Stiati ca... pe Mimas se ...

Stiati ca ...  pe Mimas se gaseste un urias crater, denumit Herschel, masurand aproape o treime din diametrul satelitului? Acesta are o circumferinta de 130 km, pereti inalti de 5 km si o adancime de 10 km, craterul a luat nastere in urma unui impact ce aproape a dezintegrat micul satelit; exista fracturi in partea opusa a lui Mimas, rezultat al undelor de soc. Daca pe Terra am avea un astfel de crater comparabil ca dimensiuni, ar masura 4.000 km in diametru, mai mare decat Australia.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 673 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Mimas este cunoscut ...

Stiati ca ...  Mimas este cunoscut si ca satelitul Steaua Mortii?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 674 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... pe Iapetus se ...

Stiati ca ...  pe Iapetus se gaseste o formatiune ce se intinde de-a lungul ecuatorului in zona partii intunecate, pe 1.300 de km, avand in medie 20 km latime si 13 km inaltime? In zona luminoasa exista doar formatiuni ecuatoriale izolate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 675 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Iapetus este luna ...

Stiati ca ...  Iapetus este luna jumatate intunecata si jumatate alba? Materialul ce a acoperit partea intunecata este probabil de origine cosmica, iar noul inel saturnian, mult mai vast decat cele deja cunoscute, ar putea fi sursa. Temperatura in zona partii intunecate este de -143 C, in timp ce zona luminoasa, ce reflecta mai multa lumina solara, nu atinge decat -173 C.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 676 din categoria stiati ca... astronomie

« 166 167 168

169

170 171 172 »
«

»