´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 182

Stiati ca... distanta medie fata ...

Stiati ca ...  distanta medie fata de Soare a planetei Saturn este de 1.426.666.422 km (9,537 UA)?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 725 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in anul 2009 ...

Stiati ca ...  in anul 2009 a fost observata existenta unui nou inel, mult mai mare ca intindere decat cele cunoscute deja? Nu seamana cu celelalte inele ale lui Saturn si nu este din regiunea noastra decat in infrarosu. Acest nou disc s-ar intinde de la 60 pana la 300 de raze saturniene. Este deviat cu 27 de grade de planul ecuatorial al planetei si al celorlalte inele, aflandu-se in planul orbitei lui Saturn. Miscarea noului inel este retrograda, asemenea satelitului Phoebe, cu care este asociat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 726 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... unele teorii privind ...

Stiati ca ...  unele teorii privind formarea inelelor saturniene sustin ca acestea sunt tinere, de doar 100 mil. ani, o perioada de timp scurta din punct de vedere astronomic? Ca o dovada a acestui fapt este adusa in vedere compozitia inelelor, materialul de puritate ridicata fiind contaminat in timp de praf cosmic.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 727 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... unele teorii sustin ...

Stiati ca ...  unele teorii sustin ca inelele saturniene sunt foarte vechi si au luat nastere la inceputurile sistemului solar, odata cu planeta, din resturile ramase de la formarea acesteia, sau din material atras de Saturn? Una dintre teorii spune ca un satelit stravechi s-a dezintegrat lasand in urma aceste resturi; numele satelitului a fost stabilit Veritas. Dezintegrarea s-ar fi putut produce ori prin apropierea periculos de mare a corpului de planeta, ori prin ciocnirea cu un alt obiect indeajuns de mare, cel mai probabil in timpul Marelui Bombardament Tarziu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 728 din categoria stiati ca... astronomie

« 179 180 181

182

183 184 185 »
«

»