´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 183

Stiati ca... inelele saturniene au ...

Stiati ca ...  inelele saturniene au pana si propria atmosfera, independenta de cea a planetei? In cea mai mare parte fiind compusa din oxigen molecular, aparut in urma actiunii radiatiei ultraviolete asupra ghetii. Exista de asemenea si urme de hidrogen molecular, celalalt compus rezultat in urma descompunerii apei, insa acesta se disperseaza mult mai usor in spatiu. Daca aceasta atmosfera ar fi comprimata la nivelul inelelor, nu ar avea o grosime mai mare de un atom!

Curiozitati: Curiozitatea numarul 729 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... privite de aproape ...

Stiati ca ...  privite de aproape, inelele saturniene se impart in mii de altele mai mici? Care desi ne par neschimbate de la departare sunt intr-o continua remodelare, sub actiunea planetei si a multitudinii de sateliti ai acesteia. Au fost fotografiate unde in inele, ca urmare a influentelor gravitationale ale trecerii satelitilor. Exista inele, pe de o parte, si goluri, pe de alta parte, intretinute de unele luni saturniene. Desi se intind pana la o departare de 250.000 km de planeta mama, grosimea inelelor nu depaseste un kilometru. Daca materialul ce compune toate inelele ar fi comprimat intr-un singur obiect, dimensiunile acestuia n-ar depasi 100 km. Chiar daca sunt atat de vizibile si impresionante, contin relativ putin material si sunt foarte subtiri.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 730 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... inelele de pe ...

Stiati ca ...  inelele de pe Saturn nu sunt vizibile cu ochiul liber de pe Terra? In ciuda luminozitatii lor deosebite, Saturn este prea departe de noi pentru aceasta observare directa. Chiar si prin intermediul telescoapelor doar trei inele pot fi observate de la noi: A, B si C. A si B sunt cele mai proeminente, intre ele existand o separare vizibila denumita diviziunea Cassini. Inelul C este comparativ mult mai subtire.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 731 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... nici o alta ...

Stiati ca ...  nici o alta planeta a sistemului solar nu are inele ca Saturn? Foarte luminoase, acestea sunt in acelasi timp extrem de subtiri. Particulele ce le compun sunt de dimensiuni foarte reduse, de la submilimetrice la cel mult de cativa metri, iar gheata este elementul de baza, de unde si aceasta luminozitate deosebita.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 732 din categoria stiati ca... astronomie

« 180 181 182

183

184 185 186 »
«

»