´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 207

Stiati ca... la 670.000 km ...

Stiati ca ...  la 670.000 km de Jupiter orbiteaza al saselea satelit al sau, Europa? Pe suprafata sa de gheata au fost demult observate crapaturi ce duc la concluzia ca satelitul este acoperit de un ocean urias, adanc de kilometri, si ca stratul de gheata exterior se rupe din cand in cand, datorita presiunilor gravitationale. Aceste fracturi au in general lungimi de zeci de kilometri, dar merg si pana la mii de kilometri lungime.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 825 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... miscarea pe orbita ...

Stiati ca ...  miscarea pe orbita a lui Io, trecand prin puternicul camp magnetic al lui Jupiter, genereaza un camp electric, dezvoltand o tensiune de 400.000 V si generand un curent de 3 milioane amperi? Acest curent formeaza un cordon ombilical ce uneste satelitul de planeta gigant. Forta electrica smulge materie de pe Io (in jur de o tona pe secunda) si formeaza in jurul lui Jupiter un tor de plasma. Interiorul lui Io, ca si cel al lui Ganymede si Europa, are o structura ce prezinta nucleu, manta cel putin partial topita, si o scoarta solida bogata in sulfuri.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 826 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Io nu are ...

Stiati ca ...  Io nu are atmosfera decat local, in jurul vulcanilor, formata din gazele ce ies din interior odata cu eruptiile? Materia ejectata contine atomi ionizati de oxigen, sodiu si sulfuri, cu urme de hidrogen si potasiu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 827 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... mantaua si crusta ...

Stiati ca ...  mantaua si crusta satelitului IO au fost reciclate de mai multe ori in decursul istoriei sale?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 828 din categoria stiati ca... astronomie

« 204 205 206

207

208 209 210 »
«

»