´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 208

Stiati ca... materialul aruncat de ...

Stiati ca ...  materialul aruncat de vulcanii de pe Io reprezinta o cantitate impresionanta, suficienta pentru a acoperi satelitul cu un strat gros de 100 m intr-o perioada relativ scurta geologic vorbind, de 100 milioane ani?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 829 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Io are o ...

Stiati ca ...  Io are o rotatie in jurul axei egala cu revolutia in jurul planetei mama, si o orbita aproape circulara, acestea fiind probabil efectele unor puternice forte mareice? Astfel, prezinta spre Jupiter aceeasi fata, intocmai ca satelitul nostru natural. Pe o orbita circulara la 422.000 km de planeta, satelitul este supus constant contractiei si dilatarii in campul gravitational intens al lui Jupiter, fiind de asemenea supus presiunilor si de orbita urmatorului satelit, Europa, cu care este in rezonanta. Ca urmare a fortelor mareice, Io este deformat, iar frecarea rezultata incalzeste si topeste rocile din interior, producand vulcani si revarsari de lava, ca si gheizere de dioxid de sulf. Vulcani de marimea Frantei pot erupe ani de zile incontinuu. Lava este aruncata in spatiu la cateva sute de kilometri, avand initial o temperatura foarte mare, 1627 grade celsius.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 830 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Io este al ...

Stiati ca ...  Io este al cincilea satelit ca marime al sistemului nostru solar si primul din cei galileeni, fiind un iad multicolor? Putin mai mare decat Luna, prezinta cea mai intensa activitate vulcanica din intreg Sistemul Solar.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 831 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Amalthea este un ...

Stiati ca ...  Amalthea este un satelit al planeta Jupiter care se afla la o distanta de 181.000 km de acesta?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 832 din categoria stiati ca... astronomie

« 205 206 207

208

209 210 211 »
«

»