´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 208

Stiati ca... satelitul Europa are ...

Stiati ca ...  satelitul Europa are camp magnetic propriu si de asemenea indus (de Jupiter), iar modelele arata ca interiorul contine roca si o mica parte gheata? Grosimea crustei de gheata (si apa) ar ajunge la 150 km. Satelitul, se crede, are de doua ori mai multa apa decat Terra.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 829 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... temperatura de suprafata ...

Stiati ca ...  temperatura de suprafata de pe satelitul Europa variaza, de la -163 grade celsius la ecuator, pana la -223 grade celsius in zona polara? Acest lucru face ca gheata sa fie la fel de tare ca granitul. Savantii inca nu sunt de acord cu grosimea stratului de gheata de la suprafata, modelele dand rezultate de la cateva sute de metri, pana la zeci de kilometri. Cea mai buna estimare a grosimii sale insa o fac craterele, estimarile fiind de 10-30 km grosime. Oceanul ce sala?luie?te dedesubt ar avea minim 100 km adancime.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 830 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cel putin pana ...

Stiati ca ...  cel putin pana in trecutul recent, Europa a avut un strat semifluid sub gheata de suprafata? Cei mai multi oameni de stiinta inclinand sa creada ca acesta inca exista.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 831 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... la 670.000 km ...

Stiati ca ...  la 670.000 km de Jupiter orbiteaza al saselea satelit al sau, Europa? Pe suprafata sa de gheata au fost demult observate crapaturi ce duc la concluzia ca satelitul este acoperit de un ocean urias, adanc de kilometri, si ca stratul de gheata exterior se rupe din cand in cand, datorita presiunilor gravitationale. Aceste fracturi au in general lungimi de zeci de kilometri, dar merg si pana la mii de kilometri lungime.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 832 din categoria stiati ca... astronomie

« 205 206 207

208

209 210 211 »
«

»