´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 209

Stiati ca... miscarea pe orbita ...

Stiati ca ...  miscarea pe orbita a lui Io, trecand prin puternicul camp magnetic al lui Jupiter, genereaza un camp electric, dezvoltand o tensiune de 400.000 V si generand un curent de 3 milioane amperi? Acest curent formeaza un cordon ombilical ce uneste satelitul de planeta gigant. Forta electrica smulge materie de pe Io (in jur de o tona pe secunda) si formeaza in jurul lui Jupiter un tor de plasma. Interiorul lui Io, ca si cel al lui Ganymede si Europa, are o structura ce prezinta nucleu, manta cel putin partial topita, si o scoarta solida bogata in sulfuri.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 833 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Io nu are ...

Stiati ca ...  Io nu are atmosfera decat local, in jurul vulcanilor, formata din gazele ce ies din interior odata cu eruptiile? Materia ejectata contine atomi ionizati de oxigen, sodiu si sulfuri, cu urme de hidrogen si potasiu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 834 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... mantaua si crusta ...

Stiati ca ...  mantaua si crusta satelitului IO au fost reciclate de mai multe ori in decursul istoriei sale?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 835 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... materialul aruncat de ...

Stiati ca ...  materialul aruncat de vulcanii de pe Io reprezinta o cantitate impresionanta, suficienta pentru a acoperi satelitul cu un strat gros de 100 m intr-o perioada relativ scurta geologic vorbind, de 100 milioane ani?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 836 din categoria stiati ca... astronomie

« 206 207 208

209

210 211 212 »
«

»